Päivitetty: 05.10.2022
Viisaudenhampaan poisto
Viisaudenhampaat eli kolmannet poskihampaat puhkeavat yleensä 19–20 vuoden iässä ja voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia suun terveydelle. Vaikka kaikille viisaudenhampaita ei kehity, vain noin 2 prosentilta suomalaisista puuttuvat kaikki neljä viisaudenhammasta synnynnäisesti.
Miksi viisaudenhampaat aiheuttavat ongelmia?
Usein viisaudenhampaat eivät mahdu kunnolla suuhun, mikä voi johtaa niiden puhkeamiseen väärässä asennossa tai vain osittain. Tällöin bakteerit pääsevät ientaskuun, mikä voi aiheuttaa perikoroniitin eli hampaan ympäryskudoksen tulehduksen. Tämä on erityisesti 20–25-vuotiaiden yleinen ongelma ja koskee useimmiten alaviisaudenhampaita.
Milloin viisaudenhammas tulisi poistaa?
Viisaudenhampaan poistoa suositellaan, jos:
-
Hammas aiheuttaa oireita: Särky, turvotus, paha maku suussa, pahanhajuinen hengitys, kuume, leukojen puutuminen tai suun avaamisvaikeudet voivat viitata viisaudenhampaan tulehdukseen.
-
Ennakoiva poisto: Hammas voidaan poistaa myös ennakoivasti, jos hammaslääkäri arvioi sen aiheuttavan tulevaisuudessa ongelmia. Esimerkiksi ennen oikomishoitoa tai hammasimplantin asennusta viisaudenhampaan poisto voi olla tarpeen.
Miten viisaudenhampaan poisto tapahtuu?
Toimenpiteen suorittaa yleensä yleishammaslääkäri. Vaativammat tapaukset, kuten puhkeamattoman alaviisaudenhampaan poistot, saattavat vaatia kirurgista toimenpidettä, jonka suorittaa suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri. Poisto tehdään paikallispuudutuksessa, joten itse toimenpide ei aiheuta kipua. Puudutuksen vaikutuksen hävittyä voi esiintyä lievää kipua ja turvotusta, jotka yleensä helpottavat muutaman päivän kuluessa.
Lue lisää viisaudenhampaan Käypähoito-suosituksesta >
Viisaudenhampaan poiston jälkihoito
Toipumista voi edistää noudattamalla seuraavia ohjeita:
-
Ruokailu: Vältä syömistä ja juomista kolmen tunnin ajan toimenpiteen jälkeen.
-
Kylmähoito: Pidä jäähaudetta poskella ensimmäisen päivän ajan vähentääksesi turvotusta.
-
Haavan hoito: Vältä haavan ärsyttämistä ja pureskele ruokaa vastakkaisella puolella suuta kahden viikon ajan.
-
Kipulääkitys: Käytä hammaslääkärin suosittelemia särkylääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia, ohjeiden mukaan.
Säännölliset hammaslääkärikäynnit ja viisaudenhampaiden tilan seuranta ovat tärkeitä suun terveyden ylläpitämiseksi.