Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

KKTT – Mikä on kolmiulotteinen röntgenkuva?

Monia suun ja hampaiden sairauksia ei voida havaita silmällä, ja avuksi tarvitaan röntgenkuva. Röntgentutkimus on yksi parhaista välineistä havaita suusairauksia, joita silmä ei näe, mutta tavallisen röntgenkuvankin antama tieto voi olla vajavaista. Kaksiulotteinen röntgenkuva antaa usein epäilyksen suussa olevasta ongelmasta, mutta tarkemman tiedon saamiseksi täytyy lisäksi ottaa käyttöön kolmiulotteinen röntgenkuva eli KKTT-kuva.

Mutta mikä sitten on kartiokeilatietokonetomografia?

Tietokonetomografia (TT) yleisesti tarkoittaa viipalekuvantamista eli röntgentutkimusta, jossa valitulta alueelta otetaan poikkileikekuvia. Leikkeistä voidaan eri kuvaus- ja muokkausmenetelmiä käyttämällä erottaa erilaisia yksityiskohtia, kuten luuta ja verisuonia. Kartiokeilatietokonetomografiakuvauksessa (KKTT) hampaasta otetaan ohuita leikkauksia kolmesta eri suunnasta, ja tuloksena saadaan leukojen ja kasvojen alueelta kolmiulotteisia kuvia.

KKTT-tutkimuksessa potilaan saama sädeannos on huomattavasti pienempi kuin varsinaisissa tietokonetomografiatutkimuksissa saatavan säteilyn määrä. Nykyään yhä useammalla hammaslääkäriasemalla on oma KKTT-kuvien ottamiseen soveltuva laite, ja kolmiulotteiset röntgenkuvat ovat nyt helpommin saatavilla kuin ennen.

Kolmiulotteisia röntgenkuvia käytetään tarvittaessa esimerkiksi alaleuan hermon kulun selvittämiseen ennen toimenpiteitä, implanttihoitojen suunnitteluun ja juurihoidettavien hampaiden tilan arviointiin. Kolmiulotteisen kuvan avulla voidaan selvittää vaikeasti paikallistettavan kivun aiheuttajia, saada tarkempaa tietoa hampaan ja sen juurten rakenteesta, tutkia leukaniveliä ja poskionteloita sekä tarkkailla leukaluiden anatomiaa.

Kolmiulotteinen röntgenkuva on myös tärkeä hammaskirurgiassa, kuten Hohteen suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri kertoo. Se auttaa tarkemman hoidon suunnittelussa tilanteissa, joissa tavallisen röntgenkuvan avulla on vaikea määrittää ongelmaa riittävän tarkasti.

Hampaiden poistoa ennen puhkeamattomien alaviisaudenhampaiden kohdalla on usein tarpeen tukea 3D-kuvalla. Jos nämä hampaat ovat lähellä hermoratoja, KKTT-kuvan avulla voidaan määrittää hampaan juurten ja hermokanavien tarkka sijainti. Tämä auttaa valitsemaan oikean kirurgisen tekniikan ja vähentämään hermorungon vaurioitumisen riskiä.Samoin juurenpään alueen leikkaushoidossa KKTT-kuvaus on ratkaisevan tärkeä. Tavallinen röntgenkuva saattaa olla riittämätön juurenpään tulehdusten havaitsemiseksi, koska hampaan ja juurten rakenne näkyy vain yhdestä suunnasta. Kolmiulotteisessa kuvassa voidaan nähdä hampaan muoto ja anatomia tarkemmin, mikä auttaa paljastamaan esimerkiksi juuren takana piilevät tulehduspesäkkeet, jotka voisivat jäädä huomaamatta tavallisessa röntgenkuvassa.

Hampaan poiston jälkeen on usein tärkeää tutkia leukaluun rakenne ja mahdolliset puutokset. Tämä on erityisen tärkeää, jos kliinisessä tutkimuksessa huomataan, että luuta puuttuu selkeästi”, Hohteen hammaslääkäri selittää ja jatkaa: ”Kun suunnitellaan implanttia hampaan poiston jälkeen, on välttämätöntä tietää luun puutoksista ja rakenteesta. Tavallinen röntgenkuva kertoo leukaluun korkeuden, mutta ei sen volyymia tai rakennetta. Implanttihoidon suunnittelussa vaikuttavat luun todellinen muoto ja määrä, mahdolliset poikkeukset luun sisällä ja alaleuan sisällä kulkevan hermorungon sijainti. Kaikki nämä tiedot ovat nähtävissä kolmiulotteisesta KKTT-kuvasta.

Hohteella kaikki röntgenkuvantaminen perustuu aina hammaslääkärin havaitsemaan tarpeeseen ja lähetetietoon, ja käytössä ovat nykyaikaiset digitaaliset kuvantamislaitteet, jotka mahdollistavat panoraamaröntgenkuvat, yksittäisten hampaiden periapikaalikuvat sekä 3D-röntgenkuvat.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus