-
Milloin hammasproteesi on ajankohtainen?
-
Kuinka nopeasti saan tekohampaat?
-
Kuinka nopeasti saan tekohampaat?
-
Hampaiden poisto ja proteesi
-
Väliaikainen hammasproteesi
-
Kiinteä hammasproteesi
-
Irrotettavat osaproteesit
-
Hammasproteesin korjaus
-
Hammasproteesin puhdistus
-
Tekohampaat nuorena
-
Kultahammas
-
Usein kysytyt kysymykset
Milloin hammasproteesi on ajankohtainen?
Hammasproteesien eli tekohampaiden hankinta voi olla ajankohtaista, jos hampaasi ovat pahasti vaurioituneet tai sinulta puuttuu yksi tai useampi hammas. Hampaiden puuttuminen voi saada aukon viereiset tai vastakkaiset hampaat liikkumaan väärään asentoon.
Hammasproteesit jäljittelevät omia hampaita, sekä toiminnaltaan että ulkonäöltään ja ne sulautuvat luonnollisesti osaksi hymyä. Ne helpottavat pureskelua ja auttavat tasapainottamaan purentaa silloin, kun omia hampaita puuttuu. Hammasproteesi voi olla myös esteettinen ratkaisu, jos halutaan parantaa hampaiden ulkonäköä tai korvata yksittäinen puuttuva hammas muuten ehjässä hammasrivistössä. Esimerkiksi vino tai värjäytynyt hammas voidaan korvata proteesilla, joka vastaa muodoltaan ja sävyltään täydellisesti muita hampaita.
Hammasproteesin avulla voidaan korjata muun muassa:
-
yksittäisiä puuttuvia hampaita
-
koko hampaiston puuttumista
-
lieviä hampaiden asento- ja värivirheitä
-
vaurioituneita tai toistuvasti paikattuja hampaita
Kuinka nopeasti saan tekohampaat?
-
Varaa aika hammastarkastukseen
Kun harkitset hammasproteesia, varaa ensin aika hammastarkastukseen hammaslääkärille. Hammastarkastuksen yhteydessä hammaslääkäri arvioi suun terveydentilan ja varmistaa, että mahdolliset suun sairaudet, kuten reiät tai iensairaudet hoidetaan ennen proteesin valmistusta.
-
Tutkimus ja suunnittelu
Kartoitamme tilanteesi huolellisesti löytääksemme juuri sinulle sopivimman proteettisen ratkaisun. Hoidon suunnittelua varten otamme usein röntgenkuvat sekä mallinnamme hampaiston joko digitaalisesti tai perinteisesti jäljentämällä.
-
Proteettisen hoidon vaiheet
Hoidon kesto ja valmistelu
Proteettinen hoito voi kestää muutamasta viikosta jopa puolentoista vuoden ajan ja vaatia useita vastaanottokäyntejä. Joissain tapauksissa ennen implanttien asentamista tarvitaan leukaluun tai pehmytkudosten muokkausta. Vaativimmissa implanttiproteeseissa hyödynnämme digitaalista 3D-suunnittelua, jonka avulla varmistamme tarkkuuden, hoitotuloksen onnistumisen ja minimoimme mahdolliset riskit.Proteesin valmistus
Hoitavan hammaslääkärisi ja hammaslaboratorion hammasteknikon yhteistyönä valmistetaan yksilöllisesti suunniteltu ja suuhusi täydellisesti istuva, luonnollisen näköinen proteesi. -
Hoidon seuranta ja jatkotoimet
Proteesin asennus
Hammaslääkäri sovittaa proteesin huolellisesti suuhusi vastaanotolla. Toimenpide on kivuton, ja oikein valmistettu proteesi tuntuu miellyttävältä. Saat mukaasi selkeät kotihoito-ohjeet sekä tiedon sopivasta määräaikaistarkastusvälistä.Kontrollikäynti
Huolehdimme suun terveydestä myös hoidon jälkeen. Erityisesti irtoproteesien kohdalla voi ilmetä istuvuuteen liittyviä muutoksia ajan mittaan, siksi sovitamme ja säädämme proteesia tarvittaessa myös seurantakäynnillä.
Proteesin huolto ja korjaus
Hyvin hoidettu kiinteä proteesi voi kestää yli kymmenen vuotta. Irtoproteesien kohdalla limakalvot saattavat muovautua, jolloin proteesi voi vaatia pohjausta jopa jo vuoden sisällä asennuksesta.
Hampaiden poisto ja proteesi
Aina vaurioitunutta hammasta ei voida pelastaa, jolloin sen poistaminen on tarpeen. Hampaan poistoon ei kuitenkaan ole syytä suhtautua huolestuneesti – toimenpide on useimmiten yksinkertainen, ja paraneminen etenee yleensä ongelmitta. Hampaan poisto tehdään tavallisesti paikallispuudutuksessa, mikä tekee toimenpiteestä kivuttoman. Jos jännität toimenpidettä, voimme tarvittaessa käyttää rauhoittavaa esilääkitystä. Mikäli huonokuntoisia hampaita poistetaan useita kerralla – voidaan harkita myös nukutusta. Tällöin saat tarkat ohjeet toimenpiteeseen valmistautumisesta anestesialääkäriltä jo hyvissä ajoin ennen hoitoa.
Lue lisää: nukutushammashoidosta
Poistetun hampaan tilalle voidaan tarvittaessa asentaa hammasimplantti. Implantti on titaanista valmistettu, ruuvimainen keinojuuri, joka kiinnitetään leukaluuhun ja korvaa luonnollisen hampaan juuren. Kun implantti on luutunut paikoilleen, sen päälle rakennetaan näkyvä osa eli implanttikruunu. Implanttien avulla voidaan korvata joko yksittäinen hammas tai useampia puuttuvia hampaita. Useimmiten implantti asetetaan muutaman kuukauden kuluttua hampaan poistosta, kun poistoalue on ehtinyt parantua kunnolla. Myös myöhempi implantointi on mahdollinen – implantin asentamista ei estä edes vuosien viive. On kuitenkin hyvä huomioida, että ajan myötä viereiset hampaat voivat kallistua tyhjään tilaan, mikä voi vaikeuttaa implantointia ja vaatia oikomishoitoa ennen toimenpidettä.
Väliaikainen hammasproteesi
Väliaikainen hammasproteesi on yleinen ratkaisu heti hampaan poiston jälkeen. Se voidaan asentaa lähes välittömästi ja se auttaa potilasta sopeutumaan tilanteeseen esteettisesti ja puhekyvyn suhteen. Väliaikainen hammasproteesi on kuitenkin tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön, kunnes ikenet ovat parantuneet ja pysyvä proteesi voidaan asentaa.
Kiinteä hammasproteesi
Kiinteät hammasproteesit kiinnitetään joko omien hampaiden juuriin tai hammasimplanteihin eli keinojuuriin.
Kiinteitä hammasproteeseja ovat:
-
Hammaskruunut
-
Hammassillat
-
Hammaslaminaatit
Hammaskruunut
Hammaskruunu on rakenne, joka korvaa hampaan näkyvän osan. Vaurioituneen, lohjenneen tai reikiintymisestä kärsineen hampaan kruunuosa voidaan korvata luonnollista hammasta jäljittelevällä kruunulla, joka kiinnitetään hampaan juureen, useimmiten juurihoidon jälkeen. Kruunu voidaan myös valmistaa oman hampaan päälle. Tällöin oma kruunu hiotaan tapinmuotoiseksi ja kruunu valmistetaan täsmällisesti hiotun hampaan muotoon.
Hammassilta
Hammassilta on kiinteä proteesi, joka korvaa yhden tai useamman puuttuvan hampaan. Tukihampaat, jotka toimivat sillan pilareina, hiotaan koon mukaisiksi. Siltarakenne, johon välihammas tai -hampaat kiinnitetään, asennetaan pilareina hiottujen tukihampaiden varaan.
Hammaslaminaatit
Hammaslaminaatit ovat keraamiset kuoret, jotka kiinnitetään hampaiden ulkopinnalle. Ne korjaavat hampaiden muoto- ja värivirheitä, ja niitä käytetään erityisesti esteettisistä syistä, kun hampaiden ulkonäköä halutaan parantaa.
Irrotettavat osaproteesit
Yläleuan osaproteesi
Irrotettavat hammasproteesit jaetaan pääsääntöisesti osaproteeseihin ja kokoproteeseihin. Osaproteesi voi olla akryylipohjainen tai metallirunkoinen, kuten kromikobolttirakenteinen proteesi, jossa metallirunko ulottuu osittain hampaiden pinnalle. Irrotettavat proteesit otetaan yleensä pois yön ajaksi. Niiden valmistuksessa pyritään takaamaan kestävyys sekä mahdollisimman luonnollinen purenta. Osaproteesin käyttäjän on tärkeää huolehtia jäljellä olevista hampaistaan sekä pitää proteesit puhtaina.
Osaproteesit
Osaproteesilla tarkoitetaan irrotettavia proteeseja, jotka korvaavat puuttuvia hampaita, kun omia hampaita on vielä jäljellä. Osaproteesi tukee suun limakalvoja sekä nojaa omiin hampaisiin koukkujen avulla.
Kokoproteesit
Kokoproteesit eli tavallisessa puhekielessä tunnetut tekohampaat ovat irrotettavia proteeseja, jotka korvaavat kaikki omat hampaat joko ylä- tai alaleuassa tai molemmissa. Ne valmistetaan akryylimuovista. Yksilöllisesti muotoillut proteesit korvaavat ajan myötä menetettyjä hampaita. Kokoproteesi pysyy paikallaan imukuppivaikutuksen avulla ja tottumisen myötä pehmytkudokset ja lihakset tukevat proteesia. Kokoproteesi ei ole täysin liikkumaton, ja sen käyttö vaatii totuttelua, jonka jälkeen syöminen ja puhuminen helpottuvat.
Hammasproteesin korjaus
Suussa hammasproteesit altistuvat kovalle rasitukselle, koska purentavoima on voimakas ja ruokakin voi olla koostumukseltaan kovaa. Lisäksi proteesi voi pudota esimerkiksi lavuaariin tai lattialle puhdistuksen yhteydessä. Tällöin proteesi saattaa murtua, haljeta tai siitä voi irrota osia, kuten keinotekoisia hampaita.
Jos havaitset proteesissasi vaurioita tai sen istuvuus on muuttunut, kannattaa ottaa yhteyttä vastaanotollemme mahdollisimman pian. Mitä nopeammin korjaustoimenpiteet aloitetaan, sitä helpompaa ja usein myös edullisempaa korjaaminen on.
Hammasproteesin puhdistus
Hammasproteesin hoito lähtee päivittäisestä puhdistuksesta ja yleisestä suun terveydestä huolehtimisesta. Säännölliset käynnit hammashoidossa sekä huolellinen omahoito ovat keskeisiä edellytyksiä proteesien pitkäikäisyydelle ja toimivuudelle. Olipa kyseessä kiinteä tai irrotettava proteesi, niiden puhdistaminen päivittäin on tärkeää, sillä niiden pinnoille voi kertyä bakteeri- ja sienikasvustoa. Hammaslääkärin antamien puhdistusohjeiden noudattaminen auttaa pitämään sekä proteesin että suun terveenä. On hyvä muistaa, että proteesirakenteet voivat vaikeuttaa suun puhtaanapitoa ja vaatia enemmän huolellisuutta ja aikaa päivittäisessä hoidossa.
Kiinteän hammasproteesin puhdistus
Kiinteiden proteesien kohdalla sama sääntö pätee kuin omien hampaiden; päivittäinen perusteellinen puhdistus on avainasemassa. Lisäksi niiden kunto kannattaa tarkistuttaa hammaslääkärin vastaanotolla vähintään kerran vuodessa. Mitä enemmän suussa on kiinnitettyjä rakenteita, sitä helpommin plakki pääsee kertymään ja sitä tärkeämpää on puhdistaa myös hammasvälit huolellisesti. Plakin kasautuminen lisää riskiä suun sairauksille ja voi pahimmillaan johtaa omien hampaiden menetykseen.
Irrotettavien proteesien puhdistus
Irrotettavat proteesit, kuten osaproteesit ja kokoproteesit tulee harjata päivittäin pehmeällä proteesiharjalla. Puhdistukseen voidaan käyttää erityisesti proteeseille suunnattua puhdistustahnaa, mutta kaikkein tärkeintä on mekaaninen harjaus, joka poistaa bakteerit proteesin pinnoilta. Akryyliproteesit ovat huokoisia ja keräävät bakteereja samalla tavalla kuin luonnolliset hampaat, joten niiden puhdistus on erityisen tärkeää.
Lisäksi proteesit suositellaan desinfioitavaksi viikoittain. Apteekeista ja päivittäistavarakaupoista saatavia desinfiointiaineita, kuten poretabletteja käytetään liuottamalla proteesi aineeseen noin 5–15 minuutiksi. Tämän jälkeen proteesi huuhdellaan huolellisesti ennen käyttöä. Ruokailujen jälkeen proteesi kannattaa huuhdella, jotta ruokajäämät eivät jää sen alle. Yöksi proteesi otetaan pois suusta ja säilytetään kuivana turvallisessa paikassa.
Tekohampaat nuorena
Hampaiden kunnon heikkenemisen taustalla voi olla monia syitä; esimerkiksi epäsäännöllinen suuhygienia tai epäterveelliset elintavat. Usein yksi merkittävä syy on pelko. Hammashoitoon liittyvä pelko tai aiemmat ikävät kokemukset voivat johtaa siihen, että hammaslääkäriä vältellään, ja tarkastuskäynnit jäävät väliin. Apua haetaan vasta, kun kipu pakottaa ja silloin tilanne voi olla jo pitkälle edennyt. Monet hampaisiin liittyvät ongelmat saavat alkunsa arkisista asioista, kuten hampaiden harjauksen unohtelusta. Jos hampaita ei pestä säännöllisesti kahdesti päivässä, seuraukset näkyvät nopeasti.
Tavoitteena on aina säilyttää omat hampaat mahdollisimman pitkään. Joskus vauriot ovat kuitenkin niin laajoja, ettei niiden pelastaminen enää onnistu ja hoito vaatii suurempia toimenpiteitä. Useat hammaslääkärimme ovat erikoistuneet pelkopotilaisiin. Tule vastaanotollemme, jossa voimme yhdessä keskustella pelostasi ja hoitaa hampaasi sinun ehdoillasi.
Lue lisää: 6 keinoa selättää hammaslääkäripelko
Kultahammas
Kultahampaalla tarkoitetaan oman hampaan päälle tehtyä jalometalliseospinnoitusta. Kulta on kauan käytetty ja kestävä paikkamateriaali. Kultapaikka ei murene, liukene eikä lohkeile. Hyvin tehtynä sitä voi pitää lähes ikuisena edellyttäen, että hampaista ja suuhygieniasta pidetään huolta. Täytteeseen käytettävä kultaseos on kovuudeltaan samaa luokkaa kuin hampaan kiille. Näin ollen se kuluu muun hampaiston kanssa samaan tahtiin, eikä aiheuta häiriöitä purennassa. Kulta on hyvä vaihtoehto laajoihin paikkauksiin, kuten poskihampaisiin, joihin kohdistuva purentapaine on pääosin paikka-aineen varassa. Kullan tilalle on tullut paljon edullisempia materiaaleja, mutta edelleenkin kultaa käytetään kruunuissa ja jalometalliseoksissa. Kestävimmät hammaspaikat tehdään hammaslaboratorioissa valettuina, joko kultaseoksesta tai keraamisesta massasta.
Keraamiset täytteet tehdään oman hampaan väriseksi ja niitä käytettäessä voidaan vaurioitunut hammas palauttaa lähes täysin alkuperäisen hampaan näköiseksi. Kultahampaat ja keraamiset täytteet valmistetaan siten, että hampaassa oleva vanha paikka ja pehmentynyt hammaskudos porataan pois, ja syntynyt kolo muotoillaan sopivaksi. Tämän jälkeen kolosta ja viereisistä hampaista otetaan jäljennös. Jäljennöksen avulla valmistetaan hammaslaboratoriossa hampaaseen tarkoin sopiva täyte, joka seuraavalla vastaanottokäynnillä kiinnitetään paikalleen.
Usein kysytyt kysymykset
Miten syöminen onnistuu hammasproteesilla?
Uuden hammasproteesin kanssa syöminen voi alkuun tuntua oudolta. Proteesia kannattaa opetella pitämään suussa mahdollisimman paljon, ja ruokailuun on hyvä varata riittävästi aikaa. Rauhallinen ja huolellinen syöminen auttaa siinä, että proteesi pysyy tukevasti paikoillaan eikä ruokaa pääse sen ja limakalvojen väliin.
Jokaisen aterian jälkeen proteesi on hyvä puhdistaa tai vähintään huuhdella vedellä. Tämä auttaa poistamaan ruokajäämät ja ehkäisee bakteerien kertymistä, mikä puolestaan tukee suun terveyttä ja lisää proteesin käyttöikää. Huolellinen huuhtelu myös ehkäisee pahanhajuista hengitystä ja edistää yleistä suun raikkautta.
Mikä on paras hammasproteesin kiinnitysaine?
Hammasproteesin hyvä kiinnitys on tärkeä osa sen toimivuutta ja käyttömukavuutta. Kun proteesi pysyy tukevasti paikoillaan, puhuminen ja syöminen sujuvat helpommin – ja samalla itsevarmuus ja elämänlaatu paranevat. Proteesin istuvuus voi ajan mittaan muuttua esimerkiksi suun rakenteiden muuttuessa. Säännölliset hammastarkastukset ja tarvittaessa tehdyt säädöt auttavat varmistamaan, että proteesi toimii moitteettomasti ja tuntuu mukavalta. Jos proteesi liikkuu tai tuntuu epämukavalta, ota yhteyttä hammaslääkäriin mahdollisista korjauksista tai muista proteesi vaihtoehdoista.
Yläproteesin kiinnitys
Yläleuan kokoproteesi pysyy yleensä paikoillaan luonnollisen imun avulla. Tämä syntyy, kun proteesi asettuu tiiviisti kitalaen limakalvoa vasten ja muodostaa ilmatiiviin sinetin. Joillekin tämä luonnollinen imu ei kuitenkaan riitä, jolloin lisätukea voidaan saada kiinnitysaineista, kuten voiteista tai geeleistä.
Alaproteesin kiinnitys
Alaleuan kokoproteesin kiinnitys on usein haastavampaa, sillä alaleuka liikkuu enemmän eikä tarjoa yhtä laajaa imupintaa. Siksi alaproteesin tulee olla erityisen tarkasti sovitettu ja tiiviisti istuva. Tarvittaessa voidaan käyttää kiinnitysaineita, ja tilanteissa, joissa leuan luu on kulunut, implantteihin kiinnitettävä proteesi voi olla pysyvämpi ratkaisu.
Osaproteesien kiinnitys
Osaproteesit suunnitellaan sopimaan omien jäljellä olevien hampaiden kanssa. Ne kiinnitetään usein metallikoukkujen tai muiden kiinnitysmekanismien avulla. On tärkeää, että osaproteesi istuu tarkasti, jotta se ei paina tai hankaa viereisiä hampaita.