Implantti puuttuvan hampaan tilalle
Implantti on kestävä ja luonnollisen näköinen keino korvata puuttuva hammas tai useampi. Yksittäisen hampaan korvaamiseen tarvitaan yksi titaaniruuvi, useamman hampaan yleensä 2–4 ja täysin hampaattoman suun implanttihoitoon 4–6 ruuvia. Yksittäiset hampaat tavallisesti korvataan rakentamalla implantin päälle kiinteä kruunu. Kaikkien hampaiden puuttuessa implanttien eli keinojuurten varaan voidaan rakentaa kiinteä, koko leuan hammasproteesi.
Kenelle implanttihoito sopii?
Hammasimplantti on hyvä vaihtoehto lähes kaikille, joilta puuttuu yksi tai useampi hammas. Yläikärajaa hoitomuodolle ei ole, mutta keinojuuria ei voida asentaa lapsille ja nuorille ennen kuin leukojen kasvu ja hampaiston kehitys on päättynyt. Myös irtoproteesien käyttäjät voivat hyötyä implanteista – ne parantavat proteesin pysyvyyttä ja tukevat purentaa.
Jos mietit, sopiiko hammasimplantti juuri sinulle, varaa aika hammaslääkärin vastaanotolle implanttikonsultaatioon. Konsultaatiossa selvitetään tilanteesi ja suunnitellaan mahdollinen hoito yhdessä asiantuntijan kanssa.
Implanttihoidon vaiheet
- Implanttikonsultaatio ja hoidon suunnittelu
Implanttihoito alkaa hammaslääkärin tekemällä konsultaatioarviolla, jossa selvitetään, soveltuuko hoito sinulle. Samalla saat arvion toimenpiteen kustannuksista. Implantin onnistunut asennus edellyttää riittävää leukaluun määrää. Tämän arvioimiseksi tehdään erilaisia röntgentutkimuksia, kuten kartiokeilatietokonetomografia, jolla saadaan tarkkaa tietoa leukaluun rakenteesta. Näiden tietojen perusteella hammaslääkäri laatii hoitosuunnitelman yhteistyössä röntgenlääkärin kanssa. Jos leukaluuta ei ole riittävästi, voidaan tarvita luusiirre. Tarpeen mukaan hoitoon osallistuvat myös suu- ja leukakirurgi sekä muut erikoisasiantuntijat. - Keinojuurien asennus
Kirurgisessa vaiheessa titaaniset keinojuuret, eli implantit asetetaan leukaluuhun. Implantti asennetaan tavallisesti paikallispuudutuksessa kirurgisesti, ja leikkaukseen varataan aikaa 0,5–1,5 tuntia riippuen asennettavien implanttien määrästä. Asiakkaan toiveesta voidaan käyttää myös rauhoittavaa esilääkitystä tai nukutusta – tällöin mukana on myös anestesialääkäri. Kirurgi poraa leukaluuhun implantille sopivan ontelon ja asentaa titaaniruuvin paikalleen. Jos asennetaan useampia implantteja tai eri puolille leukoja, aikaa kuluu luonnollisesti enemmän. Lyhimmillään toimenpide vie aikaa vain 10-15 minuuttia, ja hammasimplantin asennus onkin monesti potilaalle helpompaa kuin hampaan poisto. - Proteettinen vaihe – lopullisen hampaan rakentaminen
Kun implantti on luutunut leukaluuhun (yleensä 2–6 kuukauden aikana), siirrytään hoidon viimeiseen vaiheeseen. Tällöin implantin päälle kiinnitetään jatke ja otetaan tarkat jäljennökset kruunun tai sillan valmistamista varten. Valmis kruunu voidaan tehdä joko nopeasti CEREC-tekniikalla vastaanotolla tai yksilöllisesti hammaslaboratoriossa, erityisesti etuhampaita korvattaessa. - Seurantakäynti
Ensimmäinen seurantakäynti ajoittuu noin vuoden päähän implantin asennuksesta. Säännölliset hammastarkastukset ovat tärkeitä, jotta voidaan ennaltaehkäistä suun ongelmia ja hoitaa sairaudet ajoissa. Jokaisen tarkastuksen yhteydessä myös implantin kunto tarkistetaan huolellisesti.
Implanttihoidon kesto
Hoito kestää yleensä 2–6 kk, mutta virtuaalisen suunnittelun ja luutumistason eli ISQ-mittauksen ansiosta implanttihammas voidaan kuitenkin nopeimmillaan asentaa suuhun jopa saman päivän aikana.
Miksi kannattaa valita Hohde?
Olemme modernin implanttihoidon edelläkävijöitä Suomessa. Meillä tiimi kokeneita erikoishammaslääkäreitä suunnittelee hoitosi yhdessä. Suunnittelemme hoitosi virtuaalisesti täysin valmiiksi ennen sen aloittamista. Näin vältymme yllätyksiltä hoidon aikana.
Olemme tuoneet Suomeen ISQ-mittausmenetelmän, jolla mittaamme implantin luutumisen. Hoitoratkaisumme ovat kestäviä, ja toteutamme ne kivuttomasti uusimmilla tekniikoilla. Tavoitteenamme on parantaa elämänlaatuasi joka päivä.
Usein kysytyt kysymykset
Kuinka kauan hammasimplantti kestää?
Hammasimplantti on suunniteltu kestämään koko elämän. Sen pitkäikäisyys riippuu kuitenkin osittain omasta suuhygieniastasi – huolellisella hoidolla voit merkittävästi pidentää implantin käyttöikää. Ajan mittaan implantin kruunu saattaa kaivata huoltoa tai pieniä korjauksia, kuten posliinipinnoitteen lohkeamien paikkaamista tai löystyneen kruunun kiristämistä.
Miltä hammasimplantti tuntuu suussa?
Kun implantti on asennettu oikein, se tuntuu aivan kuin oma hammas – eli ei juuri miltään. Implantin ei kuulu aiheuttaa epämukavuutta tai erottua suussa.
Miltä hammasimplantti näyttää?
Hyvin tehty hammasimplantti on ulkonäöltään huomaamaton ja sulautuu saumattomasti muuhun hampaistoon. Korkealaatuiset materiaalit ja huolellinen työskentely takaavat esteettisesti kauniin ja luonnollisen lopputuloksen.
Kuinka pitkään toipuminen kestää hammasimplantin asennuksesta?
Toipuminen vaihtelee yksilöllisesti ja riippuu toimenpiteen laajuudesta, mutta yleensä paraneminen on nopeaa.
Kivunlievitykseksi särkylääkkeet auttavat tehokkaasti hoidettavassa alueessa tuntuvassa kivussa. Jo muutaman päivän kuluttua leikkauksesta pystyt palaamaan normaaleihin päivittäisiin toimintoihin, kuten syömiseen, urheiluun ja saunomiseen.