Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

10 yleistä virhettä hampaita puhdistettaessa

 

 

Jokainen on varmasti kuullut hampaiden puhdistuksen perussäännöt. Harjaa kahdesti päivässä pehmeällä harjalla ja fluorihammastahnalla, äläkä unohda hammasvälejä. Noudatatko näitä ohjeita? Jos vastaus mielessäsi oli ”En”, nyt on aika aloittaa. Keräsimme yhteen yleisimmät virheet hampaita puhdistettaessa ja neuvot niiden välttämiseen.

1. Harjaat hampaat vain kerran päivässä

Kyllä, moni harjaa hampaansa vain kerran päivässä. WHO:n vuoden 2014 koululaistutkimuksessa selvisi, että suomalaisnuorten hammashygieniassa olisi parantamisen varaa: 15-vuotiaista tytöistä 61 % ja saman ikäisistä pojista vain 39 % kertoi pesevänsä hampaat useammin kuin kerran päivässä. Liian vähäisestä puhdistuksesta kärsii koko suu. Harjaa siis aina hampaasi aamuin illoin, ja opeta oikeat harjaustavat myös lapsillesi.

2. Käytät vääränlaista hammasharjaa

Moni valitsee jämäkämmän harjan, koska ajattelee sen puhdistavan tehokkaammin. Liian kovaharjaksinen hammasharja kuitenkin vahingoittaa ikeniä, joten suosi mieluummin mahdollisimman pehmeää perinteistä harjaa tai vaihda sähköhammasharjaan. Oikeaa harjaustekniikkaa käyttäen tavallisella hammasharjalla saa yhtä hyvän puhdistustuloksen kuin sähköhammasharjalla, mutta sähköhammasharjalla homma hoituu huomattavasti vähemmällä vaivalla.

3. Käytät samaa hammasharjaa liian pitkään

Kuinka usein vaihdat hammasharjasi? Normaalilla kulutuksella hammasharjan elinikä on noin 3 kuukautta, jonka jälkeen se tulisi heittää roskakoriin ja vaihtaa uuteen. Hammasharjan harjakset kuluvat ja rispaantuvat käytössä, eikä kulunut hammasharja puhdista hampaita kunnolla. Hammasharjan kuluminen on yksilöllistä ja riippuu harjaustehosta ja -tiheydestä. Tärkeämpää onkin tarkkailla harjan kuntoa kuin kuukausia – vaihda siis uuteen aina kun edellinen näyttää rispaantuneelta ja harjakset ovat taipuneet. Moni sähköhammasharja myös ilmoittaa harjaksien värin muutoksella, kun on aika vaihtaa harjaspää.

4. Käytät fluoritonta hammastahnaa

Karies, eli hampaiden reikiintyminen johtuu suussa elävien bakteerien tuottamista hapoista. Suun bakteerit saavat ravintonsa hiilihydraateista, erityisesti sokereista, joista niiden aineenvaihdunta tuottaa hammaskiillettä liuottavia happoja. Kun happo liuottaa hammasta suojaavasta kiilteestä pois mineraaleja, hammas vaurioituu ja reikiintyy.

Fluori ehkäisee hampaiden reikiintymistä estämällä hammaskiilteen liukenemista ja kovettamalla uudestaan jo liuennutta kiillettä. Uusi trendi on fluorittomat hammastahnat, joiden käytön negatiivista vaikutusta hampaiden terveydelle moni ei edes osaa ajatella. Fluorittoman hammastahnan käyttöä voidaan suositella vain, jos hampaiden puhdistustottumukset ja ruokavalio ovat muuten sellaiset, että ne ehkäisevät tehokkaasti hampaiden reikiintymistä.

5. Et puhdista hammasvälejäsi

Hampaiden harjaus ei puhdista hammasvälejä, vaan ne täytyy puhdistaa niille tarkoitetuilla välineillä. Hammasvälien kunnollisella puhdistuksella ehkäistään reikien muodostuminen hammasväleihin ja ientulehdus. Puhdista hammasvälit päivittäin hammasväliesi ahtaudesta riippuen joko hammaslangalla, hammasväliharjalla tai harjatikulla. Oikeiden välineiden valintaan voit kysyä neuvoa suuhygienistiltäsi.

6. Harjaat hampaasi liian nopeasti

Hampaita tulisi harjata vähintään 2 minuuttia, jotta fluori ehtii vaikuttaa ja hampaat tulevat kunnolla puhtaiksi. Voit ottaa käyttöön puhelimen ajastimen tai tiimalasin, jolla varmistat kunnollisen harjausajan.

7. Painat harjatessasi turhan voimakkaasti

Moni valitsee jämäkämmän harjan, koska ajattelee sen puhdistavan tehokkaammin. Liian kovaharjaksinen hammasharja kuitenkin vahingoittaa ikeniä, joten suosi mieluummin mahdollisimman pehmeää harjaa. Liian kovat harjakset yhdistettynä voimakkaasti painavaan harjaustekniikkaan voi myös vahingoittaa kiillettä ja johtaa ikenien vetäytymiseen. Pehmennä siis harjaa sekä otetta ja muista, että hellästi hyvä tulee.

8. Huuhtelet hampaat voimakkaasti vedellä harjauksen jälkeen

Hampaiden voimakas huuhtelu harjauksen jälkeen poistaa suusta hampaita suojaavan fluorin. Fluoridia pitäisi jäädä pesun jälkeen suuhun, joten älä purskuttele pois kaikkea hammastahnaa. Kevyt huuhtelu pienellä määrällä vettä tai fluoria sisältävällä suuvedellä ei haittaa.

9. Harjaat hampaat heti syömisen jälkeen

Hampaita ei tulisi harjata välittömästi syömisen jälkeen, etenkään jos olet syönyt tai juonut happamia tuotteita, kuten tuoremehua tai limonadeja. Hampaiden harjaus heti aterian jälkeen voi kuluttaa entisestään jo ruokailusta pehmennyttä hammaskiillettä. Myös hampaiden puhdistuksen jälkeen olisi hyvä välttää syömistä hetken aikaa, jotta juuri puhdistetut hampaat eivät joudu heti happohyökkäykseen.

10. Et puhdista kieltäsi

Puhdistatko hampaasi oikeaoppisesti, mutta kärsit silti pahanhajuisesta hengityksestä? Kielen bakteeripeite voi olla syynä pahanhajuiseen hengitykseen, ja kieli kannattaakin harjata hampaiden harjauksen lopuksi joko hammasharjalla tai kielen puhdistukseen tarkoitetulla välineellä. Muista tässäkin hellyys, kieli on herkkä ja voi kipeytyä liian kovasta käsittelystä.

 

Näitä ohjeita noudattamalla huolehdit tehokkaasti hampaidesi hyvinvoinnista. Lisätietoa ja kotihoitoohjeita voit kysyä suuhygienistiltäsi. Varaa aikasi suuhygienistille joko verkossa tai puhelimitse lähimmältä Hohde-klinikaltasi.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus