Narskutteletko hampaita? 3 hyvää syytä hankkia purentakisko
Hampaiden narskuttelu eli bruksismi on yleinen vaiva, jonka seurauksena hampaat voivat kulua ja lohkeilla. Narskuttelua ja hampaiden lujaa yhteen puristamista voi tapahtua sekä yö- että päiväsaikaan, nukuttaessa tai valveilla. Yöllä purentavoima on moninkertainen päiväsaikaan verrattuna, ja usein kirskuttelu ja narskuttelu onkin tavallisempaa yöaikaan. Päiväsaikaan tapahtuva bruksismi ilmenee suurimmilta osin voimakkaana hampaiden yhteen puristamisena. Bruksismista kärsivät sekä lapset että aikuiset.
Narskuttelu on perinnöllinen taipumus, ja sille voi altistaa esimerkiksi stressi, ahdistus, tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja kuiva suu. Uniapneasta tai refluksitaudista kärsiville öinen narskuttelu voi olla tuttu vaiva.
Mistä hampaiden narskuttelu johtuu?
Aikaisemmin narskuttelun on ajateltu johtuvan purennan virheistä, mutta nykytutkimusten valossa voidaan todeta, että bruksismi on monen eri tekijän summa. Sekä ikävä kirskuttelu että hampaiden äänetön yhteen puristaminen kuuluvat kyllä purentatoimihäiriöihin, mutta voivat vaivata myös ihmistä, jolla on täydellinen purenta.
Suurin narskuttelulle altistava tekijä on stressi. Hampaiden yhteen puremisella lievitetään tiedostamattomasti stressiä, ja istumatyössä hartioiden ja pään lihasten jännittyminen häiritsee myös leukalihasten toimintaa.
Bruksismin seuraukset – miksi hakeutua hoitoon?
1. Narskuttelu voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten lihasten jomotusta, päänsärkyä, leuan naksumista ja toimintahäiriöitä, korvasärkyä, kipua ohimoissa tai kurkun ärsyyntymistä.
2. Hampaiden kuluminen ja lohkeaminen, irtoavat tai lohkeilevat paikat, uurteet kielen reunoilla ja puremajäljet poskissa kertovat bruksismista. Hampaiden kuluminen eli eroosio kannattaa aina hoitaa mahdollisimman pian sen huomaamisen jälkeen, sillä laajojen kulumien korjaus on vaativaa ja kallista.
3. Unen laatu ja määrä kärsivät pitkittyneestä yöllisestä bruksauksesta. Teet palveluksen sekä itsellesi että vierelläsi nukkuvalle, kun hoidat narskuttelun mahdollisimman pian pois päiväjärjestyksestä.
Purentakisko avuksi
Pysähdy hetkeksi ja mieti, tunnistatko itsessäsi edellä mainittuja oireita. Kiinnitä huomiota leukalihaksiisi ja hampaisiisi: puretko hampaita jatkuvasti yhteen? Hampaiden kuuluisi normaalisti olla rennosti erossa toisistaan, ja koskettaa toisiaan vain syömisen yhteydessä. Jos huomaat narskuttelevasi, kannattaa varata aika hammaslääkäriin.
Koska narskuttelun syitä ei täysin vielä tiedetä, on myös sen parantaminen vaikeaa. Kotona bruksausta voi vähentää tietoisesti rentouttamalla suun lihaksia ja olemalla purematta hampaita yhteen, mutta yöllä tämä keino ei tietenkään toimi. Myös kevyt hieronta tai lihasten rentoutus lämpöpussilla voivat auttaa oireisiin. Jatkuvaa yöllistä narskuttelua voidaan helpottaa purentakiskon avulla. Purentakisko on muovista valmistettu kisko, joka asetetaan hampaiden väliin suojaamaan kulumiselta ja säästämään purentalihaksia.
Purentakiskon saat hammaslääkäriltäsi, joka asiantuntijana osaa tunnistaa suustasi bruksismin oireet ja neuvoa sinua vaivoissasi. Varaa aika hammaslääkäriin joko verkossa tai puhelimitse lähimmältä Hohde-klinikaltasi,