Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

5 tapaa ehkäistä kariesta

Reikä hampaassa – Mistä karies johtuu?

Karies, eli hampaiden reikiintyminen johtuu suussa elävien bakteerien tuottamista hapoista. Suun bakteerit saavat ravintonsa hiilihydraateista, erityisesti sokereista, joista niiden aineenvaihdunta tuottaa hammaskiillettä liuottavia happoja. Kun happo liuottaa hammasta suojaavasta kiilteestä pois mineraaleja, eli tapahtuu happohyökkäys, hammas vaurioituu ja reikiintyy.

Pahimpia happojen muodostajia ovat sokeriset makeiset ja leivonnaiset, sekä sokeroidut juomat, murot, hillot ja marmeladit.

Miten välttää hampaiden reikiintyminen?

1. Pidä hampaat puhtaana

Puhtaan hampaan pinta ei reikiinny. Puhdista hampaan pinnat aamuin illoin fluorihammastahnalla ja hammasharjalla. Muista huolehtia myös hampaiden välien puhdistuksesta säännöllisesti, ja vaihda hammasharja vähintään kolmen kuukauden välein tai kun se on silmin nähden kulunut.

2. Käytä fluorihammastahnaa ja ksylitolipurukumia tai -pastilleja

Fluori estää kiilteen mineraaleja liukenemasta ja auttaa jo vaurioitunutta kiillettä remineralisoitumaan, eli kovettumaan uudelleen. Ksylitoli katkaisee happohyökkäyksen aterian jälkeen, ehkäisee bakteerien kasvua, vähentää plakin määrää ja tarttuvuutta hampaaseen, ja lisää hampaita suojaavan syljen eritystä.

3. Syö säännöllisesti, vähennä napostelua

Liian tiheä ateriarytmi ja napostelu ruokailujen välissä johtaa siihen, että sylki ei kerkeä korjaamaan edellisen happohyökkäyksen aiheuttamia vaurioita ennen kuin seuraava happohyökkäys jo alkaa. Sopiva ruokailukertojen määrä on 5-6 kertaa päivässä, jolloin sylki ehtii välillä neutraloida suun happamuuden.

4. Vältä turhaa sokeria

Aina kun suun bakteerit saavat niille kelpaavaa ravintoa, eli hiilihydraatteja ja erityisesti sokereita, syntyy happohyökkäys. Välttämällä liian sokerin käyttöä pienennät reikiintymisen riskiä. Unohda siis ylimääräiset makeiset, ja juo janoon vettä.

5. Käy säännöllisesti hammaslääkärissä

Hammaslääkärissä on hyvä käydä tarkistuttamassa hampaat säännöllisin väliajoin, vaikkei mitään selkeää vaivaa tuntuisi olevankaan. Mitä aiemmin kariesvaurio huomataan, sitä parempi mahdollisuus on ehkäistä reiän eteneminen. Näin säästytään turhilta paikkauksilta ja hampaat voivat hyvin.

Muista myös suojata lapsesi hampaat reikiintymiseltä

Sylkikontaktia lapsen kanssa tulisi välttää. Kariesbakteerit tarttuvat usein jo lapsuudessa äidiltä, ja aikainen kariestartunta altistaa kariekselle myös myöhemmin elämässä. Erityisesti maitohampaiden puhkeamisvaiheessa, eli puolen – 2,5 vuoden iässä on tärkeää minimoida tarttumisriskit välttämällä sylkikontaktia (esimerkiksi samalla lusikalla syömistä lapsen kanssa.) Hampaiden oikeaoppinen hoito on hyvä opettaa lapselle jo varhain.

Lapsi ei myöskään osaa kaivata makeisia tai limonadeja, ennen kuin hänelle opetetaan niiden syöminen ja juominen. Mitä pidempään lapsi saa elää ilman turhia sokereita, sitä paremmat ovat hänen mahdollisuutensa terveeseen hymyyn.

 

Varaa aika hammaslääkärille OmaHohteesta tai puhelimitse lähimmältä Hohde-klinikaltasi.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus