5 yleistä kysymystä hampaiden lankauksesta
Harva puhdistaa hammasvälinsä tarpeeksi huolellisesti tai usein. Lankaatko hampaasi päivittäin huolellisesti tai puhdistatko hammasvälisi hammasväliharjalla? Jos et, jatka lukemista. Keräsimme yhteen viisi usein kysyttyä kysymystä hampaiden lankauksesta.
Miksi hammasvälit tulisi puhdistaa?
Huolellinenkaan hampaiden harjaus ei puhdista ahtaita hammasvälejä. Harjaamalla saadaan puhtaiksi hampaiden pinnat, mutta väleihin harja ei pääse. Hammasväleihin kerääntyy päivittäin ruokaa ja bakteereita, ja jos bakteeripeitettä ei puhdisteta pois, hampaat altistuvat hampaiden reikiintymiselle, hammaskiven muodostumiselle ja ientulehdukselle. Puhdistamattomista hammasväleistä kertoo usein myös pahanhajuinen hengitys.
Ientulehdus oireilee turvonneina ja punaisina ikeninä, verenvuotona hampaita puhdistettaessa sekä pahana makuna ja hajuna suussa. Hoitamaton ientulehdus voi johtaa parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudossairauteen, jolloin hampaan kiinnikkeet alkavat tuhoutua ja hammas voi pahimmassa tapauksessa irrota kokonaan.
Hampaiden lankaus sattuu ja ikenet vuotavat verta, miksi siis lankaisin?
Jos hampaiden lankaus on kivuliasta ja ikenet vuotavat, sinulla on todennäköisesti ientulehdus. Moni jättää tällaisessa tilanteessa hampaat lankaamatta, ja ajattelee suojelevansa herkkiä ikeniään turhalta rasitukselta. Oikea hoito ientulehdukseen ei kuitenkaan ole lankauksen väliin jättäminen. Jos hammasvälejä ei puhdisteta bakteeriplakista, ientulehdus vain pahenee.
Verenvuotoa ikenistä ei siis kannata pelätä, vaan päinvastoin puhdistaa hampaat ja hammasvälit tavallista useammin ja huolellisemmin muutaman päivän ajan. Kun ikenet on puhdistettu ja tulehdus rauhoitettu, verenvuotokin lakkaa. Jos epäilet ientulehdusta, varaa aika suuhygienistille, joka puhdistaa hampaasi ja poistaa ienrajaan kertyneen hammaskiven.
Miten hammasvälit puhdistetaan – onko hammaslanka ainoa vaihtoehto?
Hammasvälien puhdistukseen tarvittavat välineet kannattaa aina valita yksilöllisesti. Kaikilla hammasvälit eivät ole samanlaiset, ja saatatkin tarvita kahta eri puhdistusvälinettä eri hammasväleille.
Hammaslanka sopii erityisen hyvin ahtaiden hammasvälien puhdistukseen. Hammaslankoja on erilaisia: litteitä, paksuja, vahattuja, pinnoitettuja, venyviä ja turpoavia. Joihinkin lankoihin on myös lisätty fluoria tai ksylitolia ehkäisemään reikiintymistä, tai makuaineita raikastamaan hengitystä. Jos hammaslangan käyttö tuntuu vaivalloiselta, vaatii liikaa sorminäppäryyttä tai aiheuttaa oksennusrefleksin, voi sen sijasta valita hammaslankaimen. Hammaslankain on tikku, jonka päähän on valmiiksi kiinnitetty hammaslanka. Lankain helpottaa etenkin takahampaiden välien puhdistusta.
Kieritä hammaslanka sormien ympärille ja ujuta se varovasti ienrajaan. Liian kovia otteita kannattaa varoa, jotta vältytään ikenien vaurioittamiselta tai vetäytymiseltä. Älä vetele lankaa hammasvälissä sahaavin liikkein edestakaisin, vaan puhdista alhaalta ylös suuntautuvalla liikkeellä molempien hampaiden kyljet.
Suurempien hammasvälien puhdistukseen sopii hyvin hammasväliharja, joka on kuin pulloharja pienoiskoossa. Myös hammasväliharjoja on valittavana erikokoisina ja -näköisinä. Hammasvälien puhdistus harjalla on helppoa: harjaa jokaista väliä edestakaisin 5–10 kertaa. Hammasväliharjaa muistuttava, pienempi ja ohuempi harjatikku sopii hieman pienempien välien puhdistukseen. Harjatikkua käytetään samalla tavalla kuin hammasväliharjaa.
Kokeilemalla ja suuhygienistisi kanssa keskustelemalla löydät parhaiten itsellesi sopivat välineet hammasvälien puhdistukseen.
Milloin lapsen hampaita tulisi alkaa langata?
Lasten hampaiden hyvinvointi ja suun terveys alkaa aina tasapainoisesta ja terveellisestä ruokavaliosta, josta on karsittu pois turha sokeri. Oikeanlainen ruokavalio yhdistettynä huolelliseen hampaiden harjaukseen pitää hammaspeikon loitolla ja ikenet terveinä. Jos tästä huolimatta hammasväleihin ja ienrajaan jää näkyvästi bakteeriplakkia tai ikenet ovat tulehtuneen oloiset, voi hammasvälien puhdistuksen hammaslääkärin suosituksesta aloittaa jo 6–7 vuoden iässä, kun maitohampaat vaihtuvat pysyviin hampaisiin. Pienen lapsen hammasväleille riittää siis riskitilanteessa puhdistus pari kertaa viikossa.
Lapsen hammasvälit saa kätevimmin puhdistettua hammaslankaimella, sillä aikuisen sormet eivät mahdu lapsen pieneen suuhun hampaita lankaamaan. Jos hampaiden välit ovat suuret, voi myös hammasväliharjasta olla apua.
Päivittäisen hammasvälien puhdistuksen itsenäisesti voi aloittaa yläasteikäisenä. Kannusta lastasi suun terveydestä huolehtimiseen ja opasta huolellinen hampaiden puhdistus jo pienestä pitäen. Muista, että tärkeintä on hampaiden puhdistus kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja säännöllinen ruokavalio.
Kuinka usein hampaat täytyy langata?
Hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin, esimerkiksi hampaiden iltapesun yhteydessä. Hammaslankaa, hammasväliharjaa tai harjatikkua suositellaan käytettäväksi ennen hampaiden pesua. Kun hammasvälit puhdistetaan ennen harjausta, ovat ne puhtaat harjauksen alkaessa ja fluorihammastahna pääsee vaikuttamaan myös hammasväleissä.
Jos et ole tottunut hammaslangan käyttäjä tai et muista, milloin viimeksi puhdistit hammasvälisi, kannattaa aloittaa totuttelulla. Aseta itsellesi pieniä tavoitteita ja muista, että jokainen lankaus on askel kohti terveempää suuta. Ota tavoitteeksi esimerkiksi puhdistaa hammasvälit tämän viikon aikana joka toinen päivä. Hammasvälien puhdistukseen tottuu nopeasti. Kun totut puhtaisiin hammasväleihin ja hampaiden lankaukseen, on helpompaa omaksua uusi rutiini.
Lue lisää: 10 yleisintä virhettä hampaiden puhdistuksessa
Lisää ohjeita huolelliseen suun puhdistukseen saat suuhygienisteiltämme. Varaa aika verkossa tai puhelimitse lähimmältä Hohde-klinikaltasi.