Mitä bruksismi tarkoittaa?
Bruksismi eli narskuttelu on perinnöllinen taipumus, ja sille voi altistaa esimerkiksi stressi, ahdistus, tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja kuiva suu. Uniapneasta tai refluksitaudista kärsiville öinen narskuttelu voi olla tuttu vaiva.
Bruksismin oireet – mikä aiheuttaa hampaiden narskuttelun?
Aikaisemmin narskuttelun on ajateltu johtuvan purennan virheistä, mutta nykytutkimusten valossa voidaan todeta, että bruksismi on monen eri tekijän summa. Sekä ikävä kirskuttelu että hampaiden äänetön yhteen puristaminen kuuluvat kyllä purentatoimihäiriöihin, mutta voivat vaivata myös ihmistä, jolla on täydellinen purenta. Tyypilliset bruksismin oireet voivat olla esimerkiksi leukojen jäykkyys, päänsärky, korva- tai kasvosärky sekä kuluneet hampaat.
Suurin narskuttelulle altistava tekijä on stressi. Hampaiden yhteen puremisella lievitetään tiedostamattomasti stressiä, ja istumatyössä hartioiden ja pään lihasten jännittyminen häiritsee myös leukalihasten toimintaa.
Mistä voin päätellä, että puren hampaitani yhteen tai narskuttelen?
Pysähdy hetkeksi ja palaa ajatuksissasi tähän aamuun. Heräsitkö virkeänä, valmiina uuteen päivään? Vai oliko vastassa painava päänsärky, korvien huminaa tai silmien takana jyskyttävä tunne, jota et osannut heti selittää?
Monet meistä puristavat hampaita yhteen tai narskuttelevat niitä unissaan – usein huomaamattaan. Taustalla on yleensä stressi, jota keho purkaa yön aikana. Jos stressikuorma kasvaa, voi yhteen pureminen siirtyä myös valveillaolon ajalle. Tämä kuormittaa lihaksia ja niveliä, ja voi aiheuttaa monenlaisia oireita: niska- ja hartiaseudun jumeja, kasvojen tai hampaiden arkuutta, huimausta tai jopa leukanivelen lukkiutumista. Saatat myös huomata leuan loksahduksia tai rahinaa – nämäkin ovat bruksismille tyypillisiä merkkejä.
Jos heräät toistuvasti epämukaviin tuntemuksiin ilman selvää syytä, voi olla hyvä pohtia, narskutteletko tai puretko hampaitasi nukkuessasi.umppanilta voi kysyä, onko hän kuullut narskutusta – se on usein hyvin kuuluvaa. Myös päivällä kannattaa tarkkailla itseään: ovatko leukasi tiukasti yhdessä työkiireiden keskellä tai hermostuneessa tilanteessa? Hampaiden ei kuulu olla kontaktissa muulloin kuin syödessä. Jos ne ovat jatkuvasti yhdessä, kasvolihaksesi eivät pääse lepäämään, mikä saattaa aiheuttaa pitkäaikaisia jännitystiloja ja kipuja.
Bruksismi ja botox – apua jännittyneisiin leukalihaksiin
Botuliinipistokset ovat yhä suositumpi keino hoitaa bruksismia. Botox bruksismiin toimii lihaksia rentouttavana aineena; se estää hermoimpulssien kulkeutumisen lihaksiin, mikä vähentää liiallista jännittyneisyyttä ja lihasaktiivisuutta. Näin botuliinihoito lievittää tehokkaasti oireita, kuten leukojen kipua ja kasvolihasten jännitystä. Botuliinipistokset bruksismin hoidossa voivat vähentää sekä yöllistä narskuttelua että päivittäistä yhteen puremista, ja tuoda merkittävää helpotusta arkeen.
Bruksismin seuraukset – miksi hakeutua hoitoon?
- Narskuttelu voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten lihasten jomotusta, päänsärkyä, leuan naksumista ja toimintahäiriöitä, korvasärkyä, kipua ohimoissa tai kurkun ärsyyntymistä.
- Hampaiden kuluminen ja lohkeaminen, irtoavat tai lohkeilevat paikat, uurteet kielen reunoilla ja puremajäljet poskissa kertovat bruksismista. Hampaiden kuluminen eli eroosio kannattaa aina hoitaa mahdollisimman pian sen huomaamisen jälkeen, sillä laajojen kulumien korjaus on vaativaa ja kallista.
- Unen laatu ja määrä kärsivät pitkittyneestä yöllisestä bruksauksesta. Teet palveluksen sekä itsellesi että vierelläsi nukkuvalle, kun hoidat narskuttelun mahdollisimman pian pois päiväjärjestyksestä.

Purentakisko avuksi
Pysähdy hetkeksi ja mieti, tunnistatko itsessäsi edellä mainittuja oireita. Kiinnitä huomiota leukalihaksiisi ja hampaisiisi: puretko hampaita jatkuvasti yhteen? Hampaiden kuuluisi normaalisti olla rennosti erossa toisistaan, ja koskettaa toisiaan vain syömisen yhteydessä. Jos huomaat narskuttelevasi, kannattaa varata aika hammaslääkäriin.
Koska narskuttelun syitä ei täysin vielä tiedetä, on myös sen parantaminen vaikeaa. Kotona bruksausta voi vähentää tietoisesti rentouttamalla suun lihaksia ja olemalla purematta hampaita yhteen, mutta yöllä tämä keino ei tietenkään toimi. Myös kevyt hieronta tai lihasten rentoutus lämpöpussilla voivat auttaa oireisiin. Jatkuvaa yöllistä narskuttelua voidaan helpottaa purentakiskon avulla. Purentakisko on muovista valmistettu kisko, joka asetetaan hampaiden väliin suojaamaan kulumiselta ja säästämään purentalihaksia.
Purentakiskon saat hammaslääkäriltäsi, joka asiantuntijana osaa tunnistaa suustasi bruksismin oireet ja neuvoa sinua vaivoissasi. Varaa aika hammaslääkäriin joko verkossa tai puhelimitse lähimmältä Hohde-klinikaltasi