25 € etuseteli hammashoitoon? Tutustu OmaHohteen etuihin

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Päivitetty: 05.03.2025

Hammaskiven poisto

Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, jota muodostuu hampaan pinnalle ja ientaskuihin. Se ei pelkästään näy tai tunnu hampaissa, vaan voi myös aiheuttaa vakavia suun terveysongelmia. Vaikka puhdistaisit hampaitasi säännöllisesti, hammaskiveä voi silti muodostua, erityisesti vaikeasti puhdistettaviin paikkoihin, kuten hammasväleihin ja ienrajan alapuolelle. Hammaskiven poistaminen on tärkeää, sillä se ylläpitää ientulehdusta ja altistaa hampaat vakavammille sairauksille, kuten parodontiitille.

VARAA AIKA HAMMASKIVEN POISTOON

Mitä hammaskivi on?

Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, jota ei saa harjattua pois.Sitä muodostuu, kun hampaiden pinnalla olevaan plakkiin sekoittuu syljen mineraaleja, ja plakki kovettuu.

Hammaskivi vaikeuttaa hampaiden puhdistusta ja voi tulehduttaa ikenet. Se on pinnaltaan karheaa, joten uusien bakteereiden on helppo kiinnittyä siihen – siksi sen poistaminen onkin erityisen tärkeää hampaiden hyvinvoinnin kannalta.

Miksi hammaskiven poistaminen on tärkeää?

Hammaskivi on otollinen kasvualusta bakteereille, mikä voi johtaa ikenien ärsytykseen ja tulehdukseen. Tulehtunut ien on helposti kipeä, vuotaa verta ja voi levittää tulehdusta hampaan kiinnityskudoksiin. Jos hammaskiveä ei poisteta, ientulehdus voi edetä parodontiitiksi, joka heikentää hampaan kiinnitystä ja saattaa lopulta johtaa hampaan irtoamiseen.

Hammaskiven poiston hyödyt

Hammaskiven poistolla pyritään ehkäisemään parodontiitin kehittyminen ja pitämään suun terveys hyvässä kunnossa. Poistoprosessin jälkeen hampaat tuntuvat sileämmiltä ja puhtaammilta. Lisäksi säännöllinen hammaskiven poisto auttaa pitämään ikenet terveinä ja ehkäisee tulehdusten syntymistä.

  • Ientulehduksen torjunta – Hammaskivi kerääntyy ienrajaan ja luo otollisen ympäristön tulehduksia aiheuttaville bakteereille.
  • Parodontiitin ehkäisy – Hoitamaton ientulehdus voi edetä kiinnityskudossairaudeksi parodontiitiksi, joka voi heikentää hampaan tukikudoksia ja jopa johtaa hampaan irtoamiseen. Lisäksi se voi aiheuttaa tulehdustilan koko elimistöön.
  • Yleisterveyden tukeminen – Suun bakteerit voivat levitä verenkierron kautta muihin kehon osiin, lisäten riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin.
  • Raikkaampi hengitys – Hammaskivi voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, joten sen säännöllinen poisto auttaa pitämään hengityksen miellyttävänä.

Kuinka usein hammaskivi tulisi poistaa?

Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat useat tekijät, kuten suuhygienia ja syljen koostumus. Yleinen suositus on hakeutua hammaskiven poistoon noin 1–3 vuoden välein, mutta joidenkin on hyvä käydä puhdistuksessa useamman kerran vuodessa. Suuhygienisti osaa arvioida yksilöllisen tarpeesi hammaskiven poistoon.

 

” Hammaskiven kertyminen on yksilöllistä, ja siihen vaikuttavat esimerkiksi syljen koostumus.
Vaikka hampaat puhdistettaisiin hyvin, joillakin 
hammaskiveä muodostuu silti runsaasti. ”

 

Miten hammaskivi poistetaan?

Hammaskivi poistetaan suuhygienistin tai hammaslääkärin toimesta joko ultraäänilaitteella, käsi-instrumenteilla tai molempia menetelmiä yhdistäen. Ultraäänipuhdistuksessa korkea taajuus värähtelee ja poistaa hammaskiven samalla, kun vesisuihku huuhtelee ientaskut ja hampaat. Puhdistus viimeistellään usein käsityökaluilla, ja hampaiden pinnat kiillotetaan lopuksi puhdistustahnalla tai soodapuhdistuksella. Tarvittaessa hammaskiven poiston jälkeen voidaan myös tehdä fluorilakkaus, joka suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Miten ehkäistä hammaskiven muodostumista?

  1. Harjaa hampaat säännöllisesti pehmeällä harjalla ja fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä.
  2. Sähköhammasharja on usein tehokkaampi vaihtoehto perinteiselle harjalle, sillä se puhdistaa hampaat perusteellisemmin.
  3. Muista kiinnittää erityistä huomiota myös ienrajojen huolelliseen puhdistamiseen.
  4. Puhdista päivittäin hammasvälit käyttäen hammasväliharjaa, harjatikkuja tai hammaslankaa, jotta plakki ei pääse kertymään.
  5. Käy säännöllisesti hammaslääkärissä – Hammaslääkärissä on hyvä käydä tarkistuttamassa hampaat säännöllisin väliajoin, vaikkei mitään selkeää vaivaa tuntuisi olevankaan.

 

Lue yleisimmät virheet hampaiden puhdistuksessa >

 

Säännöllinen hoito on avain suun terveyteen

Vaikka olisit kuinka huolellinen hampaittesi puhdistamisessa, hammaskiveä saattaa silti muodostua. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti suuhygienistillä tai hammaslääkärillä tarkistuttamassa suun terveys. Säännöllisellä hoidolla pidät huolen, että hammaskivi ei pääse aiheuttamaan suurempia ongelmia suussasi. Muistathan, että hammaskiven poisto kuuluu tärkeänä osana suun terveyden ylläpitoon

 

Usein kysytyt kysymykset

Sattuuko hammaskiven poisto?

 

Hammaskiven poisto on yleensä kivuton toimenpide. Mikäli toimenpiteestä kuitenkin aiheutuu epämukavuutta, hammaslääkäri tai suuhygienisti voi käyttää paikallispuudutusta lievittämään kipua. Erityisesti parodontiittipotilailla, joilla on syventyneet ientaskut, puhdistus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa.

Miltä hammaskivi näyttää?

 

Ikenen yläpuolelle kertynyt hammaskivi on usein kellertävää ja helposti havaittavissa. Sen sijaan ikenen alla oleva hammaskivi on tummempaa ja erittäin kovaa. Koska se ei ole paljaalla silmällä nähtävissä, sen tunnistaminen vaatii hammaslääkärin tai suuhygienistin käyttämiä instrumentteja.

Paljon hammaskiven poisto maksaa?

 

Hammaskiven poiston hinta vaihtelee valitun suuhygienistin ja hammaslääkärin hinnoittelun mukaan. Suuntaa antavat hinnat löytyy ajantasaisesta hinnastosta.

Kuinka kauan hammaskiven poisto kestää?

 

Hammaskiven poisto vie yleensä 30–60 minuuttia, riippuen yksilöllisistä tarpeista. Jos hammaskiveä on hyvin paljon, voi poisto kestää kauemmin.

Jos hammaskiveä on hyvin paljon, sen poisto voidaan jakaa kahdelle hoitokerralle. Ensimmäisellä kerralla puhdistetaan enimmät hammaskivet ja toisella kerralla hoito viimeistellään.

Voiko hammaskiven poistaa itse?

 

Hammaskiveä ei voi poistaa itse, eikä se lähde tavallisella hampaiden harjauksella. Vain suuhygienisti tai hammaslääkäri voi poistaa hammaskiven.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus