Hampaiden proteettinen ja implanttiproteettinen hoito
Kun hampaan tai hampaiden puuttuminen aiheuttaa ulkonäöllisen haitan tai vaikeuttaa ruuan pureskelua, tarvitaan proteettista hoitoa.
Proteettisen hoidon eri vaihtoehdot?
Hampaita voidaan korvata irrotettavilla proteeseilla – siis sellaisilla keinohampailla, jotka käyttäjä itse ottaa suusta puhdistusta varten ja asettaa takaisin. Niiden käyttömukavuus ei aina ole paras mahdollinen, minkä vuoksi irralliset proteesit ovat usein väliaikainen ratkaisu ennen siirtymistä kiinteisiin rakenteisiin.
Kiinteästi omiin luonnonhampaisiin tuettu silta on käyttömukavuudeltaan hyvä ja näyttää parhaimmillaan aivan oikeilta hampailta. Silta ei kuitenkaan sovi tilanteisiin, joissa useita peräkkäisiä hampaita puuttuu. Siltaa ei myöskään suosita silloin, kun puuttuvien hampaiden viereiset hampaat ovat paikkaamattomat tai vain vähäisesti paikatut.
Puuttuvien hampaiden tilalle voidaan rakentaa keinojuurten eli implanttien tukemat kruunut tai sillat.
Miksi hammasimplantit?
Puuttuvien hampaiden tilalle voidaan rakentaa keinojuurten eli implanttien tukemat kruunut tai sillat. Kun purentaelimen kokonaistutkimus ja etukäteissuunnittelu on tehty huolellisesti, implanttihampaat tuntuvat ja näyttävät aivan oikeilta hampailta. Implanttihoito onnistuu varmimmin, kun hoito suunnitellaan ja toteutetaan kirurgin ja proteetikon yhteistyönä.
Miten implanttihoito tehdään ja miltä se tuntuu?
Implantti asennetaan tavallisesti paikallispuudutuksessa kirurgisesti, ja leikkaukseen varataan aikaa 0,5–1,5 tuntia riippuen asennettavien implanttien määrästä. Kirurgi poraa leukaluuhun implantille sopivan ontelon ja asentaa titaaniruuvin paikalleen. Jos asennetaan useampia implantteja tai eri puolille leukoja, aikaa kuluu luonnollisesti enemmän. Lyhimmillään toimenpide vie aikaa vain 10-15 minuuttia, ja hammasimplantin asennus onkin monesti potilaalle helpompaa kuin hampaan poisto.
Lue Larin tarina keraamisesta paikkaushoidosta tai Helenan tarina implanttihoidosta.