Hampaiden puhdistus oikomishoidon aikana
Oikomishoidon aikana hampaiden huolellinen puhdistaminen on tavallistakin tärkeämpää. Etenkin kiinteät raudat vaikeuttavat hampaiden kotipuhdistusta, sillä niihin tarttuu helposti ruokaa ja ne ovat osittain puhdistusvälineiden tiellä. Tämä on tuttua myös Liisa Ihanamäelle, joka aloitti oikomishoitonsa viime kesänä.
”Brakettien ja oikomislangan väleihin jää toisinaan aterioiden jälkeen kiinni ruokaa. Jotkut ruoat ovat pahempia kuin toiset – alussa välttelin kaikkea kovaa ja tarttuvaa, koska en luottanut langan kestävyyteen ja kieleni oli arka kojeiden asentamisen jäljiltä. Silloin tuli syötyä lähinnä sosekeittoja. Nyt luottamus kojeiden kestävyyteen on kasvanut, eikä kielikään ole ollut kipeä alun jälkeen. Olen siis päässyt syömään jopa pähkinöitä ja manteleita. Ne jäävät pahasti kojeisiin kiinni, mutta pidän niistä – ei oikomishoidon takia tarvitse kaikkia herkkuja jättää väliin.”
Miksi puhdistus on erityisen tärkeää?
Suuhygienisti Helena Uosukainen korostaa oikeanlaisen kotihoidon tärkeyttä oikomishoidon aikana. ”Jos hampaita ja oikomiskojeita ei puhdista kunnolla, hampailla on tavallista suurempi riski altistua reikiintymiselle ja ikenien tulehtumiselle. Oikomishoito myös etenee ja onnistuu paremmin, kun ikenet ja hampaiden kiinnityskudokset ovat terveet.”
”Liisa hoitaa hampaitaan erityisen hyvin, on vaikea löytää ihmistä joka kiinnittäisi niin tarkasti huomiota huolelliseen kotihoitoon“, Helena kehuu ja jatkaa: ”Liisa käy myös minulla suun puhdistuksessa tarpeen mukaan. Koska oikomishoidon aikana oikomiskojeet voivat hankaloittaa hampaiden ja hammasvälien puhdistusta kotona, voidaan tulehdusten riskiä vähentää puhdistamalla hampaat huolellisesti hammaslääkäriasemalla.”
Miten hampaat puhdistetaan?
Hampaat tulisi aina puhdistaa vähintään kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja tarpeeksi pehmeällä hammasharjalla. Oikomishoidon aikana puhdistus voi olla tarpeen useamminkin. Liisa puhdistaa hampaansa kolme kertaa päivässä – aamulla, illalla ja lounaan jälkeen. Oikomiskojeen lanka kulkee hampaiden välillä, joten hampaiden lankaus oikomishoidon aikana on mahdotonta. Hammasvälien puhdistus onnistuu tällöin hammasväliharjalla ja harjatikulla.
”Aloitan kotona puhdistuksen aina pesemällä hampaat sähköhammasharjalla, mutta töissä lounaan jälkeen käytän tavallista pehmeää hammasharjaa. Tilavammat hammasvälit puhdistan hammasväliharjalla ja ahtaammat ohuella harjatikulla.”
”Puhdistukseen kuluu hieman enemmän aikaa kuin normaalisti, mutta lopputulos on pienen vaivan arvoinen. Oikomishoidon etenemisen ja hampaiden siirtymisen huomaa hyvin hampaiden välejä harjatessa, kun yhtäkkiä hammasväliharja mahtuukin väliin, joka oli aikaisemmin liian ahdas. Se tuntuu aina kivalta, on ilo huomata että oikomishoito toimii.”
Haaveena oikomishoito tai tarvetta suuhygienistille?
Varaa aika konsultaatioon oikomishoidon hammaslääkärille tai keskustele oikomishoitovaihtoehdoista hammaslääkärisi kanssa. Varaa aika OmaHohteesta tai puhelimitse lähimmältä Hohde-klinikaltasi.