Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

Hampaiden vihlonta

 

Hampaiden vihlonta on inhottava, ja valitettavan yleinen vaiva. Usein hampaan vihlominen ilmenee juodessa tai syödessä jotakin kylmää, makeaa tai hapanta, ja lakkaa pian ärsykkeen poistuttua.

Miksi hammasta vihloo?

Hampaiden vihlonta voi johtua monesta syystä. Yleisin syy hampaan vihlomiseen on kuitenkin hammasluun paljastuminen, kun hampaan kiille vaurioituu tai ien vetäytyy jättäen hammaskaulan paljaaksi. Hampaan kaula on hammasluuta, eikä sitä suojaa hammaskiille. Hammasluussa eli dentiinissä on nesteen täyttämiä kanavia, jotka johtavan hampaan ytimeen. Nesteiden liike hammasluun kanavissa vaikuttaa hampaan sisällä oleviin hermosoluihin. Kun hammasluuhun osuu ärsyke, kuten kylmä juoma tai makea syötävä, ärsytys ilmenee hampaan vihlomisena.

Ikenien vetäytyminen johtuu yleensä hoitamattomasta ientulehduksesta tai liian voimakkaasta hampaiden harjauksesta. Hampaan kiille taas voi vaurioitua karieksen, parodontiitin, hammaseroosion tai hampaiden mekaanisen rasituksen aiheuttamana. Jos vihlonta tuntuu vain yhdessä hampaassa, voi se johtua hampaassa olevasta reiästä, vuotavasta paikan saumasta tai hampaan mikromurtumasta.

Hampaiden mekaaninen kuluminen on tuttua öisin hampaitaan narskutteleville. Narskuttelun seurauksena hampaan purupinnat kuluvat ja kiille vaurioituu, jolloin hammasluu altistuu ärsykkeille.

Mistä apu hampaan vihlontaan?

Tärkeintä vihlonnan hoidossa on estää ja poistaa vihlonnan aiheuttajat. Yksittäinen, reiästä tai vuotavasta paikasta johtuva vihlominen voidaan hoitaa paikkaamalla hammas tai estämällä karieksen eteneminen. Mikromurtuma tai hampaan lohkeama voidaan korjata hammaslääkärissä.

Hampaiden narskutteluun apu löytyy purentakiskosta ja pahasti kuluneiden hampaiden korjaamisesta keraamisilla kruunuilla. Purentakisko toimii suojana ylä- ja alahampaiden välissä, ja estää hampaiden narskuttelun öisin.

Hampaiden kemiallista kulumista eli hammaseroosiota voidaan ennaltaehkäistä välttämällä turhia happohyökkäyksiä eli syömällä säännöllisesti ja terveellisesti, välttämällä happamia ruokia ja juomia, ja puhdistamalla suu hyvin ja säännöllisesti.

Suurin vaikutus hampaiden vihlomisen hoitoon on omahoidolla. Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä riittävän pehmeällä hammasharjalla ja käytä fluorihammastahnaa. Vihlomisen ehkäisyyn on olemassa myös erikoishammastahnoja, jotka sisältävät vihlontaa lievittäviä ainesosia. Vältä happamia virvoitus- ja urheilujuomia, mehuja ja light-limonadeja, ja pidä huoli säännöllisestä ruokarytmistä ilman naposteltavia.

Jos vihlonta häiritsee ja on toistuvaa, hakeudu aina hammaslääkäriin. Hammaslääkärissä ammattitaitoinen henkilökunta selvittää syyn hampaan vihlomiseen ja saat varmasti avun ärsyttävään vaivaan. Hammaslääkäri voi myös käsitellä ikenien vetäytymisestä johtuvat paljaat hammasalueet vihlomista ehkäisevillä aineilla.

 

Varaa aika hammaslääkärille OmaHohteesta tai puhelimitse lähimmältä Hohde-klinikaltasi.

 

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus