25 € etuseteli hammashoitoon? Tutustu OmaHohteen etuihin

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Päivitetty: 03.10.2024

Ientulehdus eli gingiviitti – hoito ja oireet

Ientulehdus on flunssan jälkeen Suomen yleisin infektiosairaus, mutta siitä kärsivät eivät aina edes tiedä sen olemassaolosta. Yli 70 prosentilla suomalaisista on ientulehdusta, ja se voi olla täysin oireeton. Ilman asianmukaista hoitoa se voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten hampaan kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin. Parodontiitti on vakava kiinnityskudossairaus, joka voi johtaa hampaiden menetykseen. Siksi on tärkeää ymmärtää, mistä ientulehdus johtuu, miten se voidaan tunnistaa ja miten sen etenemistä voi estää.

Mikä on ientulehdus?

Ientulehdus eli gingiviitti syntyy, kun hampaan pinnalle ja ikeniin kertyy bakteeriplakkia ja hammaskiveä. Tämä tulehduttaa hampaita ympäröivän kudoksen eli ikenen. Alkuvaiheessa ientulehdus on yleensä hoidettavissa yksinkertaisesti parantamalla suuhygieniaa.

Tyypilliset ientulehduksen oireet

  • tulehtuneet ja punoittavat ikenet
  • verenvuoto hampaita harjatessa
  • epämiellyttävä maku suussa
  • pahanhajuinen hengitys

Ientulehduksen riskitekijät ja haitat

Ientulehduksen riskitekijöitä ovat muun muassa huono suuhygienia ja tupakointi. Erityisesti tupakoitsijat ovat vaarassa, sillä tupakointi supistaa ikenien verisuonia ja vähentää niiden hapensaantia. Tämä vaikeuttaa oireiden, kuten ikenien verenvuodon havaitsemista. Lisäksi hoitamattomat iensairaudet eivät ole vain suun ongelma, vaan ne haittaavat koko yleisterveyttä. Tulehtunut kudospinta käynnistää koko kehoon vaikuttavia välittäjäaineprosesseja, jotka johtavat koko kehon matala-asteiseen tulehdukseen, ja tämä on monien pitkäaikaissairauksien taustalla.

Tulehtuneet ikenet ja parodontiitti voivat esimerkiksi lisätä sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja reuman riskiä. Raskauden aikana ientulehdus voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen tai vauvan alhaiseen syntymäpainoon.

Ientulehduksen hoito ja ennaltaehkäisy

Ientulehduksen ennaltaehkäisy on pitää hampaat puhtaana bakteeriplakista. Bakteeriplakki ja hammaskivi ylläpitävät tulehdusta. Hammaskiveä ei voi poistaa omahoidolla. Käymällä säännöllisesti hammaslääkärissä ientulehdusta voidaan hoitaa. Pitkälle edenneessä ientulehduksessa tarvitaan usein erikoishammaslääkärin hoitoa.

Kotona tehtävillä toimenpiteillä on keskeinen rooli ientulehduksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Tärkeintä on hampaiden huolellinen harjaaminen fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä sekä hammasvälien puhdistaminen esimerkiksi hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Jos ikenet vuotavat verta harjattaessa, aluetta tulee puhdistaa entistä huolellisemmin muutaman päivän ajan. Hammastarkastuksessa ja hammaskiven poistossa tulee käydä säännöllisesti. Saat parhaan suositellun tarkastuskäyntivälin hammaslääkäriltäsi.

Ientulehduksen hoito kotona

Paras tapa hoitaa ientulehdusta on ennaltaehkäisy. Se on helppoa ja koostuu muutamasta perusaskeleesta:

  1. Harjaa hampaat huolellisesti – Käytä fluorihammastahnaa ja harjaa hampaat kahdesti päivässä vähintään kahden minuutin ajan. Sähköhammasharja takaa parhaan lopputuloksen.

  2. Puhdista hammasvälit päivittäin – Käytä hammasväliharjaa, harjatikkua tai hammaslankaa poistaaksesi plakin myös hampaiden välistä.

  3. Käy säännöllisesti hammastarkastuksessa – Hammaslääkäri pystyy havaitsemaan alkavat tulehdukset ja hammaskiven ennen kuin ne aiheuttavat suurempia ongelmia. Hän osaa myös suositella sopivaa tarkastusväliä.

  4. Hyödynnä suuhygienistin palveluita – Suuhygienisti poistaa hammaskiven, puhdistaa hampaasi perusteellisesti ja neuvoo oikeiden hoitovälineiden sekä tekniikoiden valinnassa.

  5. Vältä tupakkaa ja nuuskaa – Ne heikentävät suun terveyttä ja altistavat ientulehduksille.

Mikä on paradontiitti?

Parodontiitti on vähäoireisesti etenevä hampaiden kiinnityskudosten tulehdustila, jonka toteaminen ja hoito on ensiarvoisen tärkeää hampaiden säilymisen kannalta.

Miten parandontiittia hoidetaan?

Parodontiitti on yksi yleisimpiä ihmisen potemia sairauksia. Yhä enenevässä määrin saadaan tieteellistä tutkimustietoa parodontiittin haitallisista vaikutuksista ihmisen yleiseen terveydentilaan. Sen vuoksi on tärkeää poistaa suussa oleva tulehdus mahdollisimman hyvin ja perusteellisesti. Useimmiten hyvä hoitotulos saavutetaan konservatiivisella anti-infektiivisella perushoidolla ultraäänilaitteella ja käsi-instrumentein, mutta joskus joudutaan ottamaan bakteeriviljely ja antamaan antibiootti tukihoitona.

Pitkälle edennyt parodontiitti vaatii leikkaushoitoa, jolloin voidaan tarvittaessa käyttää uudiskudosta muodostavia hoitoaineita ja menetelmiä. Teemme myös esteettisiä kiinnityskudoskorjauksia.

Implanttien tulehdustilojen, peri-implantiittien hoitolinjat vastaavat omien hampaiden hoitoja.

Milloin olet viimeksi käynyt hammastarkastuksessa?

Ientulehdus on yleinen ja usein oireeton vaiva, mutta sen seuraukset voivat olla vakavat. Säännöllinen hammashoito ja hyvä suuhygienia ovat avaimia sen ehkäisyyn ja hoitoon. Muista, että suun terveys vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin. Jos edellisestä hammastarkastuksestasi on kulunut aikaa, nyt on hyvä hetki varata aika ja varmistaa, että ientulehdus ei pääse yllättämään.

Varaa aika

OmaHohteesta tai soittamalla lähimpään vastaanottoon

Lue aiheesta lisää:

3 tapaa ennaltaehkäistä parodontiitti

Juurihoito – tulehtuneen hampaan pelastus

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus