Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

Implanttihampaiden puhdistus – Miksi ja miten?

Hammas Hohteen asiakas, implanttihoito.

 

 

Hammasimplantti eli keinojuuri on hyvä ja kestävä tapa korvata yksi tai useampi puuttuva hammas. Implantit asennetaan leukaluuhun, ja niiden varaan voidaan kiinnittää kruunuja, siltoja tai kokoproteesi vastaamaan näkyviä hampaita. Yhtä hammasta varten tarvitaan yksi keinojuuri, kokoleuan siltaa varten yleensä 5–6. Hammasimplantti valmistetaan titaanista, ja implantin ja kruunun välissä olevaan jatkeeseen kiinnitettävä kruunuosa on hampaan väristä posliinia.

Usein ajatellaan, ettei implantteja tai tekohampaita tarvitse hoitaa samalla tavalla kuin omia hampaita. Huokaistaan helpotuksesta, koska enää hampaat eivät voi reikiintyä. Tämä ei ole totta: implanttihampaiden säännöllinen puhdistus on aivan yhtä tärkeää kuin omien, luonnollisten hampaiden puhdistus. Vaikka titaanista ja posliinista valmistettu hammas ei reikiinny, se on silti altis tulehduksille.

Hammasimplanttien yleisimmät ongelmat

Jos implanteista ei pidetä tarpeeksi hyvää huolta, niitä ympäröivä pehmytkudos voi tulehtua. Implantin pehmytkudoksen tulehdusta  voidaan verrata ientulehdukseen. Implantin ympärille pääsee epäpuhtauksia ja plakkia, jotka tulehduttavat limakalvon ja kudokset. Jos hoitamaton tulehdus pääsee etenemään implanttia ympäröivään leukaluuhun, syntyy peri-implantiitti. Peri-implantiitti vastaa hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta eli parodontiittia. Tulehtuessaan luu implantin ympärillä alkaa tuhoutua, eikä implantin kiinnitys enää välttämättä kestä. Jos implantti alkaa liikkua, on sitä enää vaikea pelastaa ja implantin menetys on todennäköistä.

Implanttihampaan liikkuminen voi johtua myös kruunun kiinnitysruuvin löystymisestä; itse implantti voi silloin olla täysin kunnossa. Implantin purennassa olevat rakenteet onkin tarkastettava säännöllisesti.

 

Hammasimplanttien hyvä puhdistus on erittäin tärkeää

Implanttien huolellinen kotihoito ja säännöllinen ylläpitohoito hammaslääkärissä on elintärkeää implanttihampaiden  pitkäkestoisuudelle. Jos suuhygienia on riittämätön ja implantit pääsevät tulehtumaan, voi koko implanttihoito olla turhaa ja implantti menetetään. Implanttihampaita täytyy puhdistaa vähintään yhtä huolellisesti ja usein kuin tavallisia hampaita.

Puhdista implantit kaksi kertaa päivässä pehmeällä hammasharjalla ja huolehdi myös välipintojen puhdistuksesta päivittäin. Implanttihampaiden harjaukseen suositellaan pientä määrää mahdollisimman vähän hankaavaa ja hellävaraista hammastahnaa. Hammasvälien puhdistukseen käytetään hammaslankaa ja sopivia hammasväliharjoja.
Jos kyseessä on implantteihin tuettu irrotettava proteesi, se otetaan irti ja pestään erikseen proteeseille tarkoitetulla harjalla. Kun proteesi on irti, puhdistetaan sen alla olevat implantit  hammasharjalla.

Säännöllisesti hammaslääkäriin

Kuten omia hampaita, myös implanttihampaita täytyy tarkastuttaa säännöllisin väliajoin hammaslääkärin vastaanotolla. Implanttihoitosi yhteydessä saat yksilöllisen ylläpitohoitosuunnitelman, jota kannattaa aina noudattaa. Suunnitelmallisuus ja säännöllisyys ovat avaimia suun kokonaisterveyteen. Kun hammaslääkärisi näkee suusi usein, hän näkee mahdolliset ongelmat ajoissa ja voidaan suojautua ikäviltä yllätyksiltä.

Säännöllisten kontrollikäyntien tiheys on yksilöllistä, mutta tavallisesti tarkistuksessa käydään vuosittain. Tupakoitsijat, yleissairauksia sairastavat, parodontiittipotilaat ja narskuttelijat tarvitsevat yleensä tiheämpää tutkimusväliä.

Hammaslääkäriin tulee ottaa välittömästi yhteyttä kontrollikäyntien välissä, jos suussa ilmenee jatkuvaa verenvuotoa harjauksen yhteydessä, punoitusta, turvotusta, kipua tai purenta-arkuutta, tai jos implantti tuntuu liikkuvan.

Lisäpuhtautta suuhygienistin vastaanotolta

Suuhygienistin vastaanotolla tehtävässä suunpuhdistuksessa poistetaan hammaskivi ja puhdistetaan hampaat tehokkaasti. Etenkin implanttihoidon jälkeen olisi hyödyllistä käydä suunpuhdistuksessa säännöllisesti, sillä suuhygienisti puhdistaa implanttihampaat ammattimaisesti ja saa puhdistettua vaikeatkin kohdat. Suuhygienisti osaa myös neuvoa sopivien välineiden valinnassa ja yksilöllisessä suunhoidossa sekä kertoa mahdollisista implanttihampaille tarkoitetuista erityispuhdistusvälineistä.

Kaipaatko lisätietoa hammasimplanttien puhdistuksesta tai haaveiletko implanteista?

Varaa aika hammaslääkärille OmaHohteesta tai puhelimitse lähimmältä Hohde-klinikaltasi.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus