Hammastarkastus 39 €! Varaa aika

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Blogit ja uutiset

Miksi hampaat reikiintyvät ja voiko sitä ehkäistä?

24.09.2024


Hampaiden reikiintyminen eli karies on merkki suun hyvinvointiongelmista. Tässä artikkelissa tarkastellaan, miten karies syntyy, mitkä tekijät sen aiheuttavat ja miten sitä voi ennaltaehkäistä huolellisella omahoidolla.

Mikä on karies?

Karies, joka tunnetaan myös nimellä hammasmätä, on maailman yleisin sairaus. Se koskee kaikenikäisiä, ja sen yleisimpiä aiheuttajia ovat runsas sokerin käyttö, huono suuhygienia, vähentynyt syljeneritys ja tiheät ruokailuvälit. Karieksen kannalta haitallista on myös sokeripitoisten juomien käyttö.

Karieksen syyt

Hampaiden reikiintymiseen vaikuttaa kolme keskeistä tekijää: bakteerit, ravinto ja sylki. Suussa olevat bakteerit tuottavat happoja hiilihydraateista, ja nämä hapot kuluttavat hampaiden pintaa aiheuttaen reikiintymistä. Mitä enemmän plakkia, sitä enemmän happoja syntyy, jolloin hampaan pinta pehmenee ja reikiintyminen alkaa.

Miten karies etenee?

Karieksen alkuvaiheessa hampaiden kiille, eli hampaan ulkokerros, vaurioituu. Tämä voidaan pysäyttää hyvällä suun hoidolla ja fluorin käytöllä. Jos tilanne etenee, reikä syvenee ja voi vaatia paikkaamista tai jopa juurihoitoa.

Oireet ja riskitekijät

Karies voi edetä pitkään oireettomana, minkä vuoksi säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat tärkeitä. Alkavat reiät voivat aiheuttaa vihlontaa tai kylmän arkuutta. Pitkälle edennyt karies voi johtaa koputus- ja lämpöarkuuteen sekä jomottavaan hammassärkyyn. Riskitekijöitä ovat esimerkiksi syljen erityksen väheneminen sekä ruokavalio, jossa on paljon sokeria ja usein toistuvia välipaloja.

Karieksen ehkäisy

Paras tapa estää hampaiden reikiintyminen on huolellinen omahoito. Hampaat tulee harjata kahdesti päivässä fluoripitoisella hammastahnalla. Välipaloja kannattaa rajoittaa ja janojuomana suosia vettä. Myös hammasvälien puhdistus ja säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat tärkeitä. Fluori- ja ksylitolituotteet tukevat hampaiden terveyttä.

Napostelun merkitys

Vaikka suupalat olisivat terveellisiä, kuten ruisleipä, ne voivat silti aiheuttaa happohyökkäyksen. Tämä johtuu siitä, että suun bakteerit hyödyntävät ruoan hiilihydraatteja, jolloin syntyy happoja, jotka vaurioittavat hammaskiillettä. Joka kerta, kun syömme jotain muuta kuin vettä, suussa käynnistyy happohyökkäys, mikä altistaa hampaat reikiintymiselle.

 

Karieksen ennaltaehkäisy

  • Harjaa hampaat fluorihammastahnalla aamulla ja illalla. Harjaa huolellisesti ulko- ja sisäpinnat sekä purupinnat. Käytä mieluiten sähköhammasharjaa vähintään kahden minuutin ajan.
  • Puhdista hammasvälit hammaslangalla, -tikulla tai hammasväliharjalla.
  • Juo janojuomana vettä. Muut juomat käynnistävät suussa happohyökkäyksen.
  • Syö enintään viisi ateriaa päivässä. Älä napostele aterioiden välissä. Suu kestää 4-6 happohyökkäystä päivässä.
  • Muista käydä hammaslääkärissä säännöllisesti. Hammaslääkäri pystyy parhaiden määrittelemään, millainen tarkastusväli sopii juuri sinulle.

 

Pienillä päivittäisillä teoilla voit ylläpitää suun terveyttä ja välttää karieksen aiheuttamat vauriot.

Milloin viimeksi olet käynyt hammastarkastuksessa?

 

VARAA AIKA

 

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus