25 € etuseteli hammashoitoon? Tutustu OmaHohteen etuihin

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×

Päivitetty: 11.04.2025

Purentalihashieronta – apu jännityksiin ja kipuihin

Purentalihashieronta auttaa rentouttamaan kireitä purentalihaksia ja lievittämään niistä johtuvia kipuja. Se on tehokas hoito esimerkiksi narskuttelun ja leukojen jännittämisen aiheuttamiin vaivoihin.

Kysy lisää lähimmältä klinikaltasi

Miksi purentalihashierontaan?

Moni jännittää purentalihaksiaan tiedostamattaan, joko päivisin tai öisin. Kevytkin narskuttelu eli bruksismi on yleistä, ja jopa 5–10 % aikuisista kärsii sen vaikeammista muodoista.

Narskuttelun seurauksena voi olla:

  • päänsärkyä

  • leuka- ja kasvosärkyä

  • huimausta, korvakipua tai hartiajännitystä

Hieronnan avulla voidaan helpottaa kipuja ja lisätä lihasten rentoutta, mikä parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia – myös puhuminen ja hengittäminen voivat helpottua. Hoitoa voi tehdä koulutettu suuhygienisti tai hammaslääkäri. Purentalihashieronta tehdään aina yksilöllisiin tarpeisiin sopivaksi.

Miten purentalihashieronta etenee?

Purentalihashieronta suunnitellaan yksilöllisesti. Purentalihakset hierotaan suun sisäpuolelta ja kasvojen päältä.

Hoidossa käsitellään:

  • purentalihakset kasvojen päältä ja suun sisäpuolelta

  • niska-hartiaseutu, kallonpohja ja suunpohja

  • tarvittaessa myös leukanivel

Hieronta tehdään hellävaraisesti, pienin liikkein, ja suun sisäpuolella käsittely tapahtuu hanskat kädessä. Usein eniten jännitystä löytyy suun sisäpuolelta.

Kuinka usein purentalihashieronnassa kannattaa käydä?

Alkuun suositellaan yleensä 2–4 hoitokertaa, ja jatkossa hoitoa voidaan jatkaa harvemmin ylläpitomielessä. Hoidon yhteydessä saat myös yksilölliset ohjeet kotiharjoitteluun, joiden avulla purentalihakset pysyvät rennompina pitkällä aikavälillä.

Kotiharjoittelu ja jatkohoito purentalihasongelmissa

Hierontakäynnin yhteydessä saat tarvittaessa ohjeita kotiharjoitteluun, joiden avulla voit rentouttaa purentalihaksiasi myös omatoimisesti. Kotiharjoituksiin kuuluu esimerkiksi rentoutus- ja jännitysharjoituksia, jotka auttavat ylläpitämään lihasten hyvinvointia.

Jos purentalihasten kireys vaikuttaa johtuvan purentaviasta tai muusta toiminnallisesta häiriöstä, sinut ohjataan hammaslääkärin vastaanotolle. Toiminnallisilla vaivoilla tarkoitetaan esimerkiksi hampaiden narskuttelua (bruksismi), jatkuvaa hampaiden yhteen puremista, leuan kipua suuta avatessa tai sulkiessa sekä suun avaamisen rajoittuneisuutta.

Hammaslääkäri voi hoitaa purentaelimistön ongelmia esimerkiksi purentakiskolla, purentaa tasapainottavilla hoidoilla tai tarvittaessa lääkityksellä.

Lue lisää: 5 syytä hankkia purentakisko

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus