25 € etuseteli hammashoitoon? Tutustu OmaHohteen etuihin

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×
Hohde palvelu

Päivitetty 25.3.2025

HAMMASHOITOA NUKUTUKSESSA

Nukutushammashoito eli anestesiassa tehtävä hammashoito sopii pelkopotilaille. Jos hoito ei ole onnistunut aiemmin muiden rauhoittavien lääkkeiden avulla, niin anestesiahoidon avulla voidaan välttää pitkäaikaisemman hoitopelon syntyminen. Se on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun halutaan hoitaa hampaat kerralla kuntoon ja tehdä useita toimenpiteitä yhdellä käyntikerralla.

VARAA AIKA KONSULTAATIOON

 

Tavoitteenamme on aina varmistaa, että suun terveydentila saadaan kerralla kuntoon, minkä jälkeen jatkotarkastukset ja pienemmät toimenpiteet voidaan tehdä ilman nukutusta tai pelkästään suun kautta annettavalla esilääkityksellä.

Mitä on nukutushammashoito?

Nukutushammashoito tarkoittaa sitä, että kaikki tarvittavat toimenpiteet tehdään potilaan ollessa anestesiassa eli nukutuksessa. Tämä hoitomuoto sopii erityisesti:

  • Hammashoitopelosta kärsiville. Pelko voi estää hakeutumasta hoitoon, mutta nukutuksessa tehtävä hoito voi katkaista pelon kierteen. Kun isot ongelmat hoidetaan kerralla, säännöllinen hammashoito jatkossa voi sujua ilman pelkoa.
  • Laajoihin suukirurgisiin operaatioihin (kuten viisaudenhammas). Nukutuksessa voidaan suorittaa haastavia toimenpiteitä kivuttomasti ja tehokkaasti. Lue lisää: Suu- ja leukakirurgiasta
  • Herkän nielun tai oksennusrefleksin vuoksi. Nukutus mahdollistaa hoidon, kun tavanomaiset menetelmät eivät ole mahdollisia.
  • Pienten lasten hammashoitoon. Lasten hammashoidossa nukutus voi olla hyvä vaihtoehto, jos lapsi vastustaa hoitoa voimakkaasti. Se auttaa tekemään toimenpiteestä sujuvamman ja miellyttävämmän niin lapselle kuin hoitohenkilökunnallekin. Lue lisää: Lasten hammashoidosta

Nukutushammashoidon merkittävä etu on myös se, että laajat hoitokokonaisuudet voidaan toteuttaa yhdellä kertaa. Tämä säästää sekä aikaa että vaivaa erityisesti silloin, kun potilaan hoitotarve suuri.

Kenelle nukutushammashoito sopii?

Nukutushammashoito sopii pelkopotilaille, niin aikuisille kuin lapsillekin, senioreille ja erityisryhmille sekä kaikille heille, joille toteutetaan tavallista laajempi hammashoito.

Kuka tahansa voi saada nukutushammashoitoa, jos anestesialääkäri ei näe terveydellisiä esteitä nukutukselle. Hoidon aikana paikalla ovat aina anestesialääkäri ja hammaslääkäri, mikä takaa turvallisuuden.

Usein nukutushammashoito on alkuaskel parempaan suun terveyteen erityisesti hammashoitopelosta kärsiville. Kun pelkoa aiheuttavat ongelmat saadaan kerralla kuntoon, moni huomaa voivansa jatkaa säännöllistä hammashoitoa ilman pelkoa tai nukutusta.

Milloin nukutushoito on tarpeen?

Aina ei hammashoito onnistu ilman nukutuslääkärin apua. Nukutushoito saattaa olla tarpeen esimerkiksi toimenpiteen pitkän keston, hoidon laajuuden tai sen luonteen vuoksi. Nukutukseen voidaan päätyä myös silloin, kun kyse on pienestä lapsesta tai voimakasta hoitopelkoa potevasta henkilöstä.

Nukutuksessa pyritään suorittamaan kaikki tarvittavat toimenpiteet yhdellä kertaa, mikä tehostaa laajempien hoitokokonaisuuksien toteutusta ja vähentää toistuvien käyntien tarvetta. Hammas Hohteella hoidot toteutetaan täysin varustelluissa leikkaussaleissa kokeneiden ammattilaisten toimesta.

Miten yleisanestesia toimii?

Yleisanestesiassa potilas nukutetaan niin kuin mitä tahansa leikkausta varten. Nukutushoidossa käytetään useita eri lääkkeitä samanaikaisesti ja hengitystä avustetaan hengityskoneen avulla. Tämän takia potilaan nieluun asetetaan nukahtamisen jälkeen hengitysputki, joka poistetaan toimenpiteen jälkeen ennen herätystä. Verenkierto- ja hengityselimistön toimintaa seurataan nukutuksen aikana ja sen jälkeen asianmukaisin valvontalaittein.

Toipuminen nukutushoidosta on hitaampaa kuin sedaatiosta, mutta usein potilas pääsee kotiin 1–2 tunnin kuluttua toimenpiteestä saattajan kanssa. Autolla ajo on sallittu vasta 24 tunnin kuluttua yleisanestesiasta.

Miten hammaslääkäri tekee nukutuksen?

Hoidon suunnittelu aloitetaan hammaslääkärin vastaanotolla. Ennen nukutushammashoitoa hammaslääkäri tarkastaa hampaat ja ottaa suusta röntgenkuvan. Kuvan ja tutkimuksen perusteella hammaslääkäri suunnittelee tulevan hoidon. Potilas saa hoitosuunnitelman ja kustannusarvion etukäteen.

Toteutamme nukutushammashoidot tiimityönä kokeneiden anestesialääkäreiden ja -hoitajien sekä erikoishammaslääkäreiden ja -hoitajien kanssa. Ennen hoitoon tuloa annamme sinulle ohjeet asioista, joita sinun tulee huomioida.

Hoidon jälkeen saat levätä sairaanhoitajan valvonnassa ja ennen kotiinlähtöäsi anestesialääkäri tarkastaa vointisi. Heräämisen jälkeen tarvitset saattajan, jotta voimme päästää sinut turvallisesti kotiin.

Nukutushammashoidon riskit

Nukutushammashoito on turvallista kehittyneiden menetelmien ansiosta. Anestesian suurimmat riskit liittyvät kuitenkin pitkäaikaissairauksista kärsiviin tai iäkkäisiin potilaisiin. Anestesiahoito voi aiheuttaa lieviä haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, väsymystä, kurkkukipua tai huimausta.

Lyhytkestoinen nukutus, sedaatio eli kevytnukutus

Jos täysi nukutus ei ole tarpeen, vaihtoehtona on lyhytkestoinen nukutus sedaatio, eli lääkerentoutus. Tämä lääkkeellinen rentoutus pitää potilaan hereillä, mutta olo on rauhoittunut ja rentoutunut, mikä helpottaa toimenpiteen suorittamista.

Sedaatio on erityisen hyödyllinen lyhytkestoisissa ja yksinkertaisissa operaatioissa, joissa pelko tai jännitys saattavat olla esteenä hoidolle. Sedaation jälkeen potilaalla tulee olla mukana saattaja ja autolla ajaminen on kuitenkin kielletty seuraavaan aamuun asti.

Sedaatiohoidossa annetaan potilaalle lääkettä, joka rentouttaa ja samalla myös väsyttää. Lääke voidaan antaa suun kautta tabletteina tai suonensisäisesti, jolloin yleensä kämmenselkään laitetun ns. tipan kautta annostellaan lääkettä tarvittava määrä. Tavoitteena on vähentää potilaan ahdistusta ja minimoida epämiellyttävät tuntemukset.

Lääkerentoutuksessa potilas on tokkurassa ja voi torkahdellakin toimenpiteen aikana, mutta on silti helposti herätettävissä. Sedaatiohoidolla voidaan myös vähentää tehokkaasti yökkimisrefleksiä. Potilas on toimenpiteen aikana periaatteessa hereillä, mutta usein hänen ajantajunsa häviää, eikä hän välttämättä muista toimenpiteen aikaisia tapahtumia. Lääkkeet ovat lyhytvaikutteisia ja potilas voidaan toimenpiteen jälkeen yleensä kotiuttaa nopeasti saattajan kanssa.

Sedaation riskit

Sedaatio on turvallinen ja helposti toteutettava toimenpide. Sedaatiota ei tarvitse pelätä, eikä sen ottaminen ole kivuliasta. Lääkkeillä lievitetään pelkoa, ahdistusta ja kipua.

Apua hammashoitopelkoon

Hammashoitopelko on yleinen ilmiö, ja sen juuret ovat usein lapsuuden tai nuoruuden kokemuksissa. Jos pelko estää hakeutumasta hoitoon, on tärkeää keskustella hammaslääkärin kanssa vaihtoehdoista, kuten nukutus- tai sedaatiohoidosta. Nämä menetelmät voivat tehdä hoitokokemuksesta miellyttävän ja auttaa pääsemään pelon yli.

Hoitamaton suu voi aiheuttaa terveysongelmia koko keholle, joten on tärkeää löytää keino saada tarvittava hoito. Nukutushammashoito voi olla juuri se ratkaisu, jonka avulla hammashoito muuttuu stressittömäksi ja mahdolliseksi kaikille.

Kiinnostaako nukutushammashoito?

Hohteella tarjoamme ammattitaitoista ja turvallista hammashoitoa myös nukutuksessa.

Ota yhteyttä lähimmälle toimipisteelle ja varaa aika suun terveystarkastukseen – katsotaan yhdessä, mikä on sinulle paras hoitomuoto.

 

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus