25 € etuseteli hammashoitoon? Tutustu OmaHohteen etuihin

Hohde

Täytä yhteystietosi, niin otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä!

×
Hohde palvelu

Päivitetty 6.3.2025

OIKOMISHOITO – TAVOITTEENA TOIMINNALLISESTI HYVÄ JA ULKONÄÖLLISESTI KAUNIS PURENTA

Oikomishoito tarkoittaa hammasrivistön suoristamista ja purennan korjaamista. Oikomishoitoa voidaan tarvita esimerkiksi purentavirheen tai esteettisen haitan vuoksi, jos hampaat ovat epätasaisessa järjestyksessä ahtaalla hammaskaarella. Tavoitteena on sekä toiminnallisesti hyvä että ulkonäöllisesti kaunis purenta. Hampaiden oikomiseen on olemassa erilaisia menetelmiä, ja sopiva hoitomuoto sekä kojeet valitaan aina yksilöllisesti potilaan tarpeiden mukaan.

VARAA AIKA KONSULTAATIOON

Oikomishoito

Hampaiden oikomishoito tähtää toiminnallisesti hyvään ja ulkonäöllisesti kauniiseen purentaan. Sen avulla voidaan korjata esimerkiksi vinot hampaat ja parantaa koko hammasrivistön asentoa. Erityisesti alahampaiden oikominen voi olla tarpeen ahtaalla hammaskaarella, jotta purenta toimii oikein ja hampaat pysyvät terveinä.

Oikomismenetelmiä on erilaisia, ja käytettävät kojeet valitaan aina yksilöllisesti potilaan tarpeen mukaan. Hampaiden suoristus voidaan toteuttaa kiinteillä oikomiskojeilla, joita on kahdenlaisia: hampaan ulkopinnoille asennettavia sekä lähes näkymättömiä sisäpinnoille kiinnitettäviä kojeita. Sisäpintojen oikomiskojeet ovat esteettisempiä, mutta myös ulkopinnoille asennettavat kojeet voivat olla huomaamattomia, jos ne valitaan hampaanvärisinä tai kirkkaina.

Oikomishoito aikuisena

Oikomishoidon voi aloittaa myös aikuisena, sillä ikä ei ole este hampaiden oikomiselle. Hammasraudat aikuisena ovat yhä yleisempi ratkaisu, ja aikuisten oikomishoitoja tehdäänkin nykyään huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Monelle aikuiselle oikomishoito on keino ratkaista esteettinen ongelma, mutta usein mukana on myös purentaongelmia, jotka ovat jääneet lapsena hoitamatta tai pahentuneet vuosien varrella. Purennan korjaus aikuisena voi parantaa sekä suun terveyttä että yleistä hyvinvointia.

Yleensä aikuisten oikomishoitoon käytetään kiinteitä oikomiskojeita. Kiinteitä kojeita on useita erilaisia malleja, joista tapauskohtaisesti valitaan paras ja toimivin vaihtoehto. Aikuisilla pienempiä hampaiden asentovirheitä voidaan hoitaa myös Invisalign-kalvoilla, jotka tarjoavat huomaamattoman ja mukavan vaihtoehdon perinteisille oikomiskojeille.

Oikomishoito lapselle ja nuorelle

Lasten oikomishoito on tärkeä osa suun terveyden ylläpitoa, ja sen tavoitteena on korjata purentavirheitä sekä ohjata leukojen kasvua oikeaan suuntaan. Oikomishoidon aloitus riippuu aina purentavirheestä. Tiettyjä purentavirheitä, kuten ristipurenta lapsella voidaan korjata jo alle kouluikäisenä. Hampaiden kehittyminen ja hammasrivin muotoutuminen vaikuttavat hoidon ajoitukseen, ja yleensä tehokkain hoitoaika on 10–16 vuoden iässä. Lasten oikomishoidon hinta vaihtelee menetelmän mukaan, ja tarjolla on sekä perinteisiä kojeita että irrotettavia vaihtoehtoja.

Lue lisää: Lasten ja nuorten oikomishoito

Mikä on minulle sopivin oikomismenetelmä?

Oikomishoidon menetelmä, kesto ja hinta riippuvat aina henkilöstä. Erilaiset oikomiskojeet, kuten perinteiset raudat hampaisiin, niskaveto raudat tai huomaamattomat oikomiskalvot, valitaan asiakkaan iän ja purennan kehitysasteen mukaan. Oikomishoidon kesto riippuu purentavirheen vaikeudesta ja laajuudesta. Usein aktiivinen hoitovaihe kestää yleensä 1–3 vuotta, mutta esimerkiksi syväpurennan oikomishoito voi vaatia pidempikestoisen hoidon. Aktiivisen hoitovaiheen jälkeen seuraa ylläpitovaihe eli retentiovaihe, jolla varmistetaan, etteivät siirretyt hampaat palaudu takaisin entisille paikoilleen. Retentiohoidossa käytetään usein hampaiden taakse kiinnitettävää retentiolankaa tai irrotettavaa muovilevyä.

Oikomishoito aloitetaan oikomishoidon erikoishammaslääkärin konsultaatiossa, jossa arvioidaan hoidon tarve ja kesto. Konsultaatiossa saat aina myös kustannusarvion hoidollesi. Hoidon kustannus riippuu purentavirheen vaikeudesta ja hoitomenetelmän valinnasta.

Erilaiset hammasraudat eli kiinteät oikomiskojeet

Kiinteät oikomiskojeet eli kiinteät hammasraudat kiinnitetään hampaiden pintaan. Metalliset kiinnikkeet liimataan hampaan etupuolelle, ja hampaita ohjataan oikeaan asentoon kumilenkein kiinnitetyn kaarilangan avulla. Kiinteitä oikomiskojeita ei voi potilas itse poistaa suusta. Vaiheittain ortodontian erikoishammaslääkäri säätää oikomiskojetta haluttuun asentoon kontrollikäynneillä.

Oikomishoito voidaan aloittaa, missä iässä tahansa ja hammasraudat sopivat suurimmalle osalle potilaista, niin aikuisille kuin lapsille. Tarjolla on myös huomaamattomia hammasrautoja valkoisin tai läpinäkyvin kiinnikkein. Hammasraudat aikuisena ovat nykyään aivan yleinen näky. Aikuisilla pienen asentovirheen oikominen voi kestää vain joitakin kuukausia, kun taas laajempi oikomishoito voi viedä parikin vuotta.

Yöraudat oikomishoidossa voivat olla tarpeen hoidon ylläpitämiseksi sen jälkeen, kun kiinteät hammasraudat on poistettu. Ne auttavat pitämään hampaat uudessa asennossaan ja ehkäisevät niiden palautumista alkuperäiseen paikkaan.

Hammasraudat kuminauhoilla säädetään purentaa oikeaan asentoon. Kuminauhat kiinnitetään hammasrautoihin erityisten nuppien avulla oikomishoidon kontrollikäynnillä, jolloin annetaan myös ohjeet niiden käyttöön. Kuminauhat vaihdetaan uusiin 2–3 kertaa päivässä, ja ne otetaan pois ruokailun ja hampaiden harjauksen ajaksi. Oikomishoidon jälkeen hampaat pysyvät paremmin suorina ja puremalihakset toimivat tehokkaammin, koska ylä- ja alaleuka asettuvat toisiaan vasten oikealla tavalla.

Niskaveto oikomishoito on suun ulkoinen oikomiskoje, jolla ohjataan purennan kehittymistä. Niskaveto koostuu ylätakahampaiden renkaisiin kiinnitettävästä kasvokaaresta ja niskaan tukeutuvasta vedosta. Niskavetoa käytetään öisin nukkuessa ja yleensä se otetaan päiväksi pois. Sen tehtävänä on tukea leukojen kasvua ja ohjata purentaa oikeaan suuntaan.

Kauanko retentiolankaa käytetään oikomishoidon jälkeen?

Retentiolanka tai retentiokaari asetetaan oikomishoidon jälkeen estämään hampaiden palautumista alkuperäiseen asentoon, ja sitä suositellaan käytettäväksi useita vuosia tai jopa pysyvästi. Retentiolangan kesto riippuu yksilöllisistä tarpeista, ja sen kuntoa tulee seurata säännöllisesti hammaslääkärissä. Tarvittaessa voidaan tehdä retentiolangan korjaus, jos se irtoaa tai vaurioituu, jotta saavutetut oikomistulokset säilyvät.

Lue lisää: Retentiolanka oikomishoidossa

Irrotettavat oikomiskojeet

Irrotettava oikomiskoje on yleensä muovinen ja pysyy paikoillaan muotonsa tai metallipinteiden avulla. Sitä käytetään muun muassa yksittäisten hampaiden kallistamiseen ja purennan säätelyyn. Irrotettava oikomiskoje otetaan pois suusta ruokailun ja hampaiden puhdistuksen ajaksi. Oikomiskoje on tärkeää puhdistaa säännöllisesti hammaslääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Irrotettavaa oikomiskojetta voidaan käyttää joko jatkuvasti tai vain öisin hoitosuunnitelman mukaan.

Invisalign-kalvot eli kalvo-oikominen

Kalvo-oikominen esimerkiksi Invisalign on huomaamaton ja helppo tapa oikoa hampaat, erityisesti aikuisille, jotka haluavat korjata pieniä asentovirheitä. Kalvo-oikomishoidossa käytetään läpinäkyviä kalvoja, jotka suunnitellaan yksilöllisesti digitaalisten skannauksien avulla. Hoito kestää yleensä 4–18 kuukautta, ja kalvoja tulee käyttää jatkuvasti, vain ruokailun ja puhdistuksen ajaksi. Kalvo-oikominen on tehokas vaihtoehto perinteiselle metallikaarelle, ja sen avulla saadaan siisti ja esteettinen lopputulos.

Lue lisää: Oikominen Invisalign-kalvoilla

Aktivaattori oikomishoito

Aktivaattori on purennan korjaukseen tarkoitettu oikomislaite, joka ohjaa hampaiden puhkeamista, purentalihaksiston kehitystä ja alaleuan eteenpäin kasvua sekä korjaa kielen ja huulten toimintaa. Pidä aktivaattoria suussa pitkäjaksoisesti n. 10–12 tuntia yössä. Näin lihaksisto tottuu pitämään sitä paikoillaan.

Oikomishoito yhteistyössä eri alojen erikoishammaslääkäreiden kanssa

Toisinaan oikomishoito voi vaatia myös muiden alojen erikoishammaslääkäreiden osaamista. Joskus purentavirheen korjaamiseksi voidaan tarvita leukojen muokkaamista kirurgisesti. Tällaisessa tapauksessa oikomishoito suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä suu- ja leukakirurgiaan erikoistuneen hammaslääkärin kanssa.

Oikomishoidon aikana suun hyvinvointi on tavallistakin tärkeämpää, ja säännöllinen hampaiden hoidattaminen suuhygienistillä ja hammaslääkärillä kannattaa. Oikomishoitoa voidaan tarvita myös muun hammashoidon yhteydessä. Esimerkiksi puuttuvien tai menetettyjen hampaiden korvaaminen vaatii toisinaan oikomishoitoa ennen proteettista korjaamista. Tällöin korjataan kallistuneiden hampaiden asentoja tai siirretään hampaita parempiin asentoihin, jotta proteettinen hoito voidaan toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Hoidon suunnittelu näissä tapauksissa tehdään yhdessä protetiikan erikoishammaslääkärin kanssa.

Hohteelta saat kaiken tarvitsemasi palvelun oikomishoidon aikana, sillä vastaanotollamme työskentelee kattava joukko eri alojen asiantuntijoita suu- ja leukakirurgeista parodontologian erikoishammaslääkäreihin.

Varaa aika oikomishoidon konsultaatioon OmaHohteesta tai puhelimitse lähimmältä Hohde-klinikalta.

 

Usein kysytyt kysymykset

Mitä oikomishoidossa tehdään?

 

Oikomishoidossa pyritään korjaamaan hampaiden ja purennan virheitä. Hoito voi sisältää kiinteitä tai irrotettavia oikomiskojeita, jotka siirtävät hampaita oikeisiin asentoihin. Oikomishoidon aikana hammaslääkäri tai oikomishoidon asiantuntija suunnittelee yksilöllisen hoitosuunnitelman, joka voi kestää muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin.

Paljonko oikomishoito maksaa?

 

Oikomishoidon hinta vaihtelee sen mukaan, mitä hoitomenetelmää käytetään, kuinka kauan hoito kestää ja purentavirheen vaikeudesta. Kiinteät oikomiskojeet ovat yleensä kalliimpia, kun taas irrotettavat laitteet, kuten kalvo-oikominen, voivat olla hieman edullisempia. Hinnan lisäksi on tärkeää huomioida mahdolliset lisäkustannukset, kuten tarkastuskäynnit ja mahdolliset lisähoidot.

Kenelle Invisalign sopii?

 

Kalvo-oikominen, kuten Invisalign sopii hoitomuodoksi kaikille aikuisille ja nuorille, jotka haluavat oikoa hampaitaan huomaamattomasti ja mukautuvasti. Se on tehokas vaihtoehto pienempien asentovirheiden korjaamiseen, kuten vinojen tai ahtautuneiden hampaiden oikomiseen. Kalvo-oikomisen läpinäkyvät kalvot ovat erityisesti suosittuja niille, jotka haluavat vältellä perinteisiä metallikaaria ja tarvitsevat esteettisesti miellyttävän hoitovaihtoehdon. Jotta hoito voidaan aloittaa, tulee suun yleisterveys olla kunnossa.

Paljonko kalvo-oikominen maksaa?

 

Kalvo-oikomisen hinta riippuu hoidon laajuudesta, hampaiden korjattavien virheiden määrästä sekä hoidon kestosta. Tarkka hinta määräytyy hoitavan hammaslääkärin tai oikomishoidon asiantuntijan tekemän arvioinnin ja suunnitelman perusteella.

Sattuuko oikomishoito?

 

Oikomishoito ei yleensä ole kovin kivuliasta, mutta se voi aiheuttaa lievää epämukavuutta ja paineen tunnetta erityisesti hoidon alussa ja silloin, kun laitteita säädetään. Kiinteiden oikomiskojeiden kanssa voi tuntua arkuutta hampaissa ja ikenissä, kun hampaat liikkuvat. Kalvo-oikomisen aikana kalvojen käyttö voi myös aiheuttaa lievää painetta hampaisiin. Yleensä nämä tuntemukset menevät ohi muutaman päivän sisällä hoidon jälkeen. Tarvittaessa hammaslääkäri voi suositella kipulääkkeitä tai muita keinoja epämukavuuden lievittämiseksi.

Kauanko oikomishoito kestää?

 

Oikomishoidon kesto vaihtelee yksilöllisesti ja riippuu hoidon tarpeesta, kuten hampaiden virheiden vakavuudesta. Aikuisilla oikomishoito kestää yleensä 6–24 kuukautta. Lapsilla hoito kestää yleensä 2-3 vuotta. Pienempien virheiden korjaaminen, kuten pienten vinojen hampaiden oikominen voi kestää vain muutamia kuukausia, kun taas laajempien purentaongelmien hoito vie pidempään. Hoidon kesto määritellään hammaslääkärin tai oikomishoidon asiantuntijan tekemän arvion perusteella.

Siirry ajanvaraukseen

Varaa aika hammaslääkäripalveluihin helposta ajanvarauspalvelustamme ja tule hoidettavaksi korkeimman mahdollisen laadun hammashoitolassa.

Nettiajanvaraus