Mitä suuhygienisti tekee?
Suuhygienisti on suun terveyden asiantuntija, joka keskittyy ennaltaehkäisyyn ja suusairauksien varhaiseen hoitoon. Hänen tehtäviinsä kuuluvat hampaiden värjäymien poisto ja hammaskiven poisto, sekä yksilöllisten suun hoito-ohjeiden antaminen.
Suun terveys vaikuttaa koko kehoon enemmän kuin usein ymmärretään. Esimerkiksi parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus voi heikentää yleisterveyttä merkittävästi. Tästä syystä suun tulehdukset tulisi hoitaa mahdollisimman nopeasti.
Säännölliset käynnit suuhygienistillä auttavat ehkäisemään muun muassa:
-
hampaiden reikiintymistä
-
hampaita kuluttavaa eroosiota
- ientulehdusta ja parodontiittia
Hammashygienisti voi kiinnittää hammaskorun, ja osa suuhygienisteistämme tarjoaa myös purentalihashierontaa henkilöille, jotka kärsivät hampaiden narskuttelusta. Tarvittaessa toimenpiteet voidaan tehdä puudutuksessa tai pintapuudutuksessa, jotta hoitokokemus olisi mahdollisimman miellyttävä – erityisesti, jos jännittää tai pelottaa tulla vastaanotolle.
Hohde-klinikoilla suuhygienistin palveluja ovat mm.
- Suun terveydentilan tutkiminen
- Hoitosuunnitelman laatimien
- Hammaskiven poisto
- Hampaiden soodapuhdistus
- Hampaiden valkaisu
- Omahoidon neuvonta ja ohjaus
- Purentalihashieronta
Kuinka usein suuhygienistillä tulisi käydä?
Suurimmalle osalle sopiva käyntiväli on vuosi, toisille vain kolme kuukautta ja harvalle kahden vuoden välein. Suuhygienisti arvioi yksilöllisesti, kuinka usein juuri sinun kannattaa tulla vastaanotolle. Hammaskiven kertyminen on kaikille yksilöllistä ja sitä ei voi itse poistaa. Tämän vuoksi on tärkeää käydä säännöllisesti tarkistuttamassa hampaat, jotta välttyisi suuremmilta terveysongelmilta.
Suun terveyden kartoitus ja hymyalueen esteettisen hoidon arviointi
Esteettisiä ja puhdistavia hoitoja, kuten hampaiden jauhepuhdistuksia ja valkaisuhoitoja, voidaan tehdä kaikenikäisille. Ennen esteettisen hoidon aloittamista suun täytyy kuitenkin olla terve. Suuhygienisti kartoittaa suun terveyden heti hoitokäyntisi alussa. Kartoituksessa käydään läpi mm. hymyalueen vanhat paikat, ienten kunto sekä hampaiden perusterveys. Jos suu on perusterve, suuhygienisti jatkaa hoitoa hammaskiven poistolla.
Hammaskiven poisto suuhygienistillä
Hammaskivi on suun bakteereista ja syljen mineraaleista hampaiden pinnalle muodostunut kova kerrostuma, joka tulehduttaa helposti hammasta ympäröivän ienkudoksen. Hammaskiveä voidaan poistaa asiakkaan toivomusten mukaisesti joko ultraäänilaitteella tai käsi-instrumentein. Useimmiten hoidon aikana käytetään molempia puhdistustapoja sekä kokonaisvaltaisen hoidon tukena jauhepuhdistusta.
Lue lisää: Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia
Hampaiden soodapuhdistus eli värjäymien poisto
Hampaiden soodapuhdistus eli värjäymien poisto on erittäin tehokas tapa poistaa hampaiden pinnoilta, uurteista ja hammasväleistä suun haitallisia bakteereita ja kevyesti muodostunut tuore hammaskivi. Sen avulla voidaan poistaa myös kahvin, teen tai tupakoinnin aiheuttamat pinnalliset värjäymät. Kun hampaiden pinnalta poistetaan karheudet ja pinttyneet tahrat, ne näyttävät raikkaammilta ja kiiltävämmiltä, sekä tuntuvat sileiltä ja kaikin puolin puhtailta. Tämä hymyn raikastava puhdistushoito voidaan tehdä myös oikomishoidon aikana.
Puhdistus tapahtuu jauheen sekä vesi- ja ilmasuihkun avulla yhden vastaanottokäynnin aikana, ja se viimeistellään fluoripurskuttelulla. Hoidon kokonaisaika on noin puoli tuntia ja se voidaan toistaa tarpeen tullen useamman kerran vuodessa. Jauhepuhdistus on hyvä tehdä myös silloin, kun harkitset valkaisua. Puhdistuksen yhteydessä voidaan kartoittaa hampaiden soveltuvuus valkaisuhoitoon.
Lue lisää: Hampaiden soodapuhdistus
Hampaiden valkaisu
Hohteen useimmilla vastaanotoilla hampaiden valkaisuun käytetään laservalkaisua. Lääketieteellinen laservalo on ainoa valo, jossa valon aallonpituus on pitkää ja tasaista. Lääketieteellisen laservalon käyttäminen hampaiden valkaisussa nopeuttaa ja tehostaa valkaisuprosessia. Laservalo tehostaa valkaisua myös tummassa hammasluussa, toisin kun muut valot. Perinteiset valot vaativat pidemmän tehosteajan ja voivat lisätä hampaiden vihlontaa. Laservalon lyhyt tehosteaika mahdollistaa valkaisun tekemisen myös herkille hampaille.
Valkaisuun varataan yksi 90 minuutin vastaanottoaika, jonka aikana saadaan kestävä valkaisutulos. Valkaisu tehdään vain puhtaaseen ja terveeseen suuhun. Jos olet epävarma, niin varaa maksuton valkaisukonsultaatioaika suuhygienisteille OmaHohteesta.
Lue lisää: Hampaiden laservalkaisu
Usein kysytyt kysymykset
Kuinka paljon suuhygienistin vastaanotto maksaa?
Meillä voit maksaa hoidon joustavasti muun muassa laskulla tai erämaksulla.
Näät hinnastosta ajantasaiset hintamme.